dnes má meniny Boris
zajtra Terézia
14.10. 2019
    MUDr. Robert Dankovčík, PhD.
    Poradňa prenatálnej diagnostiky a USG, 3D

    Cieľom prenatálneho skríningu je zistiť v priebehu tehotenstva, aké je riziko postihnutia plodu vrodenou chybou (VVCH), náhodne vzniknutou pri počatí alebo v prvých týždňoch tehotenstva. Takýmito najčastejšie náhodne vzniknutými VVCH sú: Downov syndróm, Edwardsov syndróm, Patauov syndróm a defekty neurálnej trubice (NTD).

    Ak máte nezodpovedané otázky ohľadne stavu Vášho vyvíjajúceho sa dieťatka, ohľadne ultrazvukových vyšetrení, 3D ultrazvukových vyšetrení, pýtajte sa MUDr. Roberta Dankovčíka, PhD. - držiteľa licencie FETAL MEDICINE FOUNDATION LONDON - Centrum prenatálnej diagnostiky s.r.o. Košice, tel. kontakt pre objednanie sa na vyšetrenie: 0905 129 129.

     

    Opýtajte sa tu.


     

    233
  • Dobrý deň, pán doktor, moja odborná gynekologička nevie určiť žalúd. bublinu. Ultrazvuk 3x opakovaný a nebolo stále vidieť, týždeň 21/6. Odporučila ma k Vám na vyšetrenie. Zatiaľ som sa nemohla dovolať. Triple test negat. Ďakujem.

  • Dobrý deň, na 4D ultrazvuku mi povedali, že mám svojej dr. povedať, aby sledovala mozgové komory, že sú tam hraničné hodnoty. Ultrazvuk mi robili v 26. tt. a vraj je bábätko o týždeň väčšie. Chcela by som sa opýtať, čo to môže znamenať, lebo aj napriek otázkam som bližšie vysvetlenie nedostala a na ďaľšie sono idem až o 3 týždne. Ďakujem.

  • Dobrý deň, chcela by som poznať Váš názor. Mám 34 r. a pri odbere v 16. tt na tripletest mi vyšli takéto hodnoty: hcg 33380-o.k. AFP 22.34 -o.k výsledok scriningu zvýšené riziko Downovho syndrómu 1v100 v termíne, riziko z veku matky 1v 420. Som objednaná do Vášho centra na 3d ultr. ale až neskôr. Mám sa obávať o zdravie bábätka, či je to len štatistický údaj? Ak by sa náhodou potvrdilo, že výsledky sú zlé, do akého týždňa tehot. môžem podstúpiť prerušenie? Je to moje tretie teh. Prvé tri geminy ukončené v 21.tt., z druhého mám zdravú dcérku 27-mes. Ďakujem za odpoveď.

  • Dobrý večer! Pred pár dňami som vás, pán doktor, prosila o radu v súvislosti s užívaním antidepresív. A aby toho nebolo dosť, dnes prišla kolegyňa do práce oznámiť, že je PN, má pásový opar. Bola som s ňou denne v osobnom kontakte, dokonca som sa pľuzgierikov dotkla, keď mi ukazovala, čo sa s ňou deje. Mám reálnu šancu donosiť zdravé dieťa, keď sa mi nazbieralo toľko rizík? V ústach sa mi dnes vytvorilo veľa áft, pracujem s deťmi v škôlke a všetci sú sopľaví, s herpesmi a kútikmi. Cítim sa hrozne a už sama neviem, či je to z vysadenia liekov alebo z nejakej infekcie. Nebolo by istejšie zvoliť UPT, kým je to 4.t.t., ako čakať na vyšetrenia do 24. t.t.? Ďakujem.

  • Dobrý deň. Posledná menštr. bola 22. 8.. Mávam nepravidelnú, zhruba tak 35-dňový cyklus, niekedy i dlhší. Neužívam Hak ani iné lieky. 25.9. som na základe poz. testu zistila, že som tehotná. Lekár ma prezrel, ale bolo vidno len zvýšenú sliznicu. Odvtedy beriem pregnavit, kyselinu listovú, magnézium. O 2 týždne - 8.10. bolo vidno plod. vačok veľkosti 10mm a 13.10. mal vačok 16 mm. Plod ešte nevidno, lekár konštatuje 5. tt. Večer 13.10. som z ničoho nič začala slabo špiniť a tak sme šli do nemocnice. Špinenie ich neznepokojilo. Skôr nevedeli definovať moje tehotenstvo. Vzali mi krv, ale výsledky ešte neviem. Chcem sa spýtať, či je v poriadku, že plod nevidno - môže byť mimomaternicové, aj keď plod. vačok je v maternici? A to špinenie je veľmi slabé, nepravidelné, len keď sa utriem WC papierom, také ružovkavé, béžové... niekedy nie je vôbec a niekedy trošku, dnes som ešte neregistrovala nič, naposledy som špinila včera večer. Aký názor máte na môj stav Vy?

  • Dobrý deň, pán doktor. Mám 38 rokov, dlhodobo som užívala antidepresíva. Keď som zistila, že som tehotná, PM 10.9., lieky som ihneď po zistení vysadila 16.10. Mám záujem o všetky potrebné vyšetrenia. Môj gynekológ mi zatiaľ doporučil genetiku a farmakológiu. Keďže som zo stredného Slovenska, bolo by možné kombinované testy v 12.tt absolvovať niekde v blízkosti BB? Mám dobré info, že v Martine alebo Ružomberku sa tejto problematike venuje MUDr. Grochal? Prosím vás o tel. kontakt. Veľmi pekne ďakujem.

  • Dobrý deň, som v 30. tt a na ultrazvuku mi doktor vyhodnotil, že mám poruchu prietokov mierneho stavu bez centraliz.obehu veľkosť AC2%normy a FL2%normy, celková hmotnosť v pásme normy. Je to až také zlé? Môže byť choré? Veľmi sa bojím.

  • Dobrý deň, bola som na sone, som v 22.tt a lekár nám oznámil podozrenie na Dawnov syndróm. Vyberám z jeho správy veci, ktorým nerozumieme:

    - pľúcny parenchým ľahko hyperechogénny

    - odhad hmotnosti plodu 377+-55g, kompozitný vek plodu 21+1 (podľa menzes hbd. 22+3)

    - ZÁVER: Nuchal fold nad hornou hranicou normy (6,7mm), prenazálny edém 5,6mm, hypoplázia nazálnej kosti (do 4mm), ľahké skrátenie dlhých kostí.

    Odporučil mi ísť na odber plodovej vody, ale nechápem to, keď doteraz bolo všetko OK a zrazu niečo také?
    Ďakujem za odpoveď.

  • Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či som mohla nejako ublížiť bábätku, ak som v 5.týždni od poslednej menštruácie (ešte som nevedela, že som tehotná) dvakrát zobrala tabletku Cinie 50 pri migréne a navyše som si v tom čase farbila aj vlasy. Ďakujem

  • Dobrý deň, som v 9. tt, v 8. tt mi bol pri výtere z hrdla zistený beta hemolytický streptokok (netypovateľný, stredne rozširený), ktorého som mohla mať v hrdle už v polovici 6. tt (vtedy som začala pociťovať škriabanie v krku). V súčastnosti sa liečim Penicilínom, klasické príznaky angíny som nemala, žiadne teploty, bolesti hlavy ani nádchu, len slabú bolesť v hrdle. Veľmi sa obávam poškodenia plodu, ktoré by mohol tento streptokok v ranom štádiu tehotenstva spôsobiť. Prosím Vás o Váš názor. Ďakujem za odpoveď.