dnes má meniny Alfréd
zajtra Valéria
19.6. 2018
    MUDr. Robert Dankovčík, PhD.
    Poradňa prenatálnej diagnostiky a USG, 3D

    Cieľom prenatálneho skríningu je zistiť v priebehu tehotenstva, aké je riziko postihnutia plodu vrodenou chybou (VVCH), náhodne vzniknutou pri počatí alebo v prvých týždňoch tehotenstva. Takýmito najčastejšie náhodne vzniknutými VVCH sú: Downov syndróm, Edwardsov syndróm, Patauov syndróm a defekty neurálnej trubice (NTD).

    Ak máte nezodpovedané otázky ohľadne stavu Vášho vyvíjajúceho sa dieťatka, ohľadne ultrazvukových vyšetrení, 3D ultrazvukových vyšetrení, pýtajte sa MUDr. Roberta Dankovčíka, PhD. - držiteľa licencie FETAL MEDICINE FOUNDATION LONDON - Centrum prenatálnej diagnostiky s.r.o. Košice, tel. kontakt pre objednanie sa na vyšetrenie: 0905 129 129.

     

    Opýtajte sa tu.


     

    233
  • Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať, aký máte názor na použitie Metronidazolu v tehotenstve? Som v 15. týždni tehotenstva a už od začiatku tehotenstva mám hnedastý výtok, nie stále a nie veľa, niekedy dva týždne nič a potom sa zasa objaví. Ultrazvuk je v poriadku, bábätko pekne rastie. Už pred otehotnením som mala diagnostikované cervikálne ektropium, smear testy vyšli v poriadku. Bola som dnes u lekára, žijem v Anglicku, pozrel na krčok a povedal, že by to mohla byt aj trichomonáza, kvôli vzhľadu cervixu, ale že tiež by to mohlo byt aj len ektropium spôsobujúce hnedý spotting. Preventívne mi chce predpísať Metronidazol. Mne sa to však vôbec nepozdáva, je to silný liek a bojím sa jeho vplyvu na bábätko. Mohli by ste mi, prosím, napísať, aký je váš názor na moju situáciu? Ďakujem vopred.

  • Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať, či môže byť ohrozený plod, ak som 31.10. dostala Hydrocortison 100mg i.v., dátum poslednej menštruácie bol 12.10. a 24.10. mi vyšiel pozitívny ovulačný test. Ak by som bola tehotná, bola by som skoro v treťom týždni tehotenstva. Ďakujem Vám za odpoveď, veľa pre mňa momentálne znamená.
    Ďakujem

  • Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na riziká: dala som si pichnúť botolutoxín do oblasti čela a okolia očí a nevedela som, že som tehotná. Mohla som byť tehotná týždeň, alebo v tej dobe som otehotnela. Botolutoxín je v tele 3 mesiace, tak sa obávam o plod. Ďakujem.

  • Dobrý deň, som v 22. týždni tehotenstva. Bola som na morfologickom UTZ. Lekár sa vyjadril, že dieťa má všetko vyvinuté v poriadku, len sa mu nezdajú postranné mozgové komory. Šírka zadných rohov je 10,4mm (je to chlapec). Do nálezu napísal, "hranične rozšírené postranné mozgové komory..". Povedal, že to obyčajne súvisí s chrbticou, ale tú má dieťa v poriadku. Vraj by sa to malo zmenšovať. Treba to len odsledovať. Poslal ma ešte na Kramáre na kontrolný ultrazvuk. Chcem sa opýtať, v prípade, že by sa to nezmenšovalo, aké postihnutie hrozí dieťaťu. V 17. týždni tehotenstva som absolvovala odber plodovej vody, nakoľko som mala 2. skríning na DS 1:130. Prvý bol negatívny. Odber plodovej vody dopadol dobre, dieťa má 46 chromozómov. Chorá som počas tehotenstva nebola. Je to moje druhé tehotenstvo. S prvým som mala podobné problémy, tiež odber plodovej vody pre to isté, tiež všetko bolo v poriadku. Prvý syn mal podľa mojej lekárky pri morfologickom ultrazvuku tieň na hlavičke, ale na Kramároch to vylúčili. Som zdravá, žiadne lieky neberiem. Akurát mám protruziu diskov, objavila sa po 1. tehotenstve a chodila som na rehabilitácie. Stravujem sa zdravo, cvičím, momentálne Pilates pre tehotné. Iné problémy s tehotenstvom nemám. Ďakujem.

  • Dobrý deň, pán doktor Dankovčík. Chcela by som sa opýtať na Váš názor na užívanie antibiotík v skorom tehotenstve. Poslednú menštruáciu som mala 10.11.2009, plodné dni som mala od 18.11. do 26.11. a 30.11. som bola u svojej gynekologičky so zápalom vaječníka a predpísala mi Doxybene 100 mg a Enthizol. Brala som ho 5 dní, teda od 30.11. do 4.12. a minulý týždeň som zistila, že som tehotná. Bábätko by sme chceli, no bojíme sa nejakého zlého vplyvu na dieťatko. Včera som bola v Martine aj u klinickej farmakologičky, tá mi len napísala, v akej skupine sú zaradené lieky Doxybene a aký môže mať vplyv na vývoj dieťatka - na srdiečko, nervovú sústavu a kosti. Bola som tam dokopy možno 8 minút, no vyšla som odtiaľ totálne vystresovaná. Povedala mi nakoniec len toľko, že keď to dieťatko chceme, tak máme čakať, ako sa bude vyvíjať, na výsledky kontrolného sona a mám sa v 12. alebo 14. týždni objednať na genetické vyšetrenie. Viem, že by som hlavne kvôli dieťatku mala byť pokojná, no nedá sa to. Môžete mi povedať Váš názor? Ďakujem s pozdravom Martina

  • Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: mám vyváženú translokáciu, za sebou dva spontánne potraty, jednu interupciu. Momentálne by som veľmi nechcela ísť na amniocentézu, (som znovu tehotná 12+5), bolo mi robené Papp-a vyšetrenie, NT meranie, kompletné výsledky týchto testov + v januári ma čaká tripple test. Minulý rok som mala všetky testy ideálne, teda namerané hodnoty super a nakoniec po odbere plodovej vody mi bol zistený Down, avšak neboli mi robené vyšetrenia v 12. tt (napr. zakladné NT meranie).

    Vymenila som lekárku, súčasná gynekologička tvrdí, že teraz vyzerá všetko v najlepšom poriadku a neodporúča mi vzhľadom na riziko odber plodovej vody. Tvrdí, že riziko nie je 1%, ale vyššie, pretože bábätká, ktoré zomrú 2 - 3 týždne po odbere sa štatisticky nezaraďujú k úmrtiu kvôli odberu.

    Chcem sa preto opýtať, čo všetko je možné zistiť ultrazvukom (2D, 3D, či 4D)? Je naozaj (poväčšine) postihnuté dieťatko iné aj na ultrazvuku (napr. pohyby, väčšie srdiečko, iné obličky, iné ruky, iná hlava ...)? Samozrejme, beriem, že nie všetky anomálie sa dajú zistiť UZV, ale chcela by som sa aspoň upokojiť, že v dnešnej dobe sa naozaj ultrazvukom dá zistiť množstvo chýb a ten odber možno naozaj nebude až tak potrebný.
    Viem, že môj prípad je trošku viac komplikovaný, vzhľadom na to, že dieťa môže mať aj nevyváženú translokáciu, čítala som však mnoho kníh (Kanada, USA, slovenskí autori), kde sa v štatistikách píše, že nevyvážená translokácia je väčšinou nezlúčiteľná so životom a taký plodík odumiera už v prvom trimestri. Keďže končím 13. tt, všetko vyzerá nádejne, potrebovala by som sa iba upokojiť. Ďakujem vopred za prečítanie môjho zdĺhavého mailu a taktiež za očakávanú odpoveď. Pekný deň. Eva

  • Dobrý deň, mám už pol roka malého potkaníka, je tak na mňa naviazaný, že keď som preč z domu dlhšie ako týždeň, je ako mŕtvy, úplne bez života. Mám ho veľmi rada a nechcem ho dať niekam preč. Chcem sa spýtať, či je nejaké riziko, že sa môjmu bábätku niečo stane, pokiaľ budem mať s potkanom naďalej priamy kontakt? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ešte som zabudla dodať, že som teraz v 9. tt.

  • Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o vysvetlenie. V 12. týždni sme s manželom boli na odbery na genetické vyšetrenie oboch. Výsledok vyšetrenia: FISH vyšetrením buniek periférnej krvi sme identifikovali prítomnosť centromérovej oblasti X chromozómu v 2 kópiach a bez prítomnosti signálu pre SRY Y chromozómu v 90% jadier a 8 mitózach. V 4,66% jadier sme detegovali prítomnosť centromérovej oblasti X chromozómu v 1 kópii bez prítomnosti SRY. V 5,33% jadier sme detegovali prítomnosť centromérovej oblasti X chromozómu v 3 kópiach bez prítomnosti SRY. Mám jedno dieťatko 11-ročné a pred ňou som mala 3 tehotenstvá ukončené spontánnym potratom. Prosim Vás o Vaše vysvetlenie tohto vyšetrenia, ak je to možné. Ďakujem

  • Dobrý deň, pán doktor, chcem sa spýtať: teraz v piatok mi robili morfol. ultrazvuk a bábu zistili cysty na mozgu. Odporučili mi amniocentézu. Problém je, že som v 23. tt a v čase odberu budem už v 24. tt. Preto by som sa chcela spýtať na Váš názor, čo by ste mi odporučili, či tam nie je už väčšie riziko potratu. Ešte k tomu som A2 RH-.

  • Dobrý deň, liečili ste ma v nemocnici v KE s diagnózou hydrops plodu, pred mesiacom som bola prepustená, určite si spomeniete. Viem, že s ďalším tehotenstvom máme počkať aspoň pol roka, ale chcem sa spýtať: odkedy by som mala užívať kyselinu listovú? Nemohla som byť nakazená parvovírom B19? Mohla mať na to nejaký vplyv cysta, mykóza alebo obyčajná nádcha? Za odpoveď ďakujem.