dnes má meniny Etela
zajtra Roman Romana
22.2. 2018

Ponúkame recept na ryžovú kašu

1 hrnček ryže
4 hrnčeky mandľového mlieka
1 lyžica medu
Džem Relax 100 % z ovocia Čierna ríbezľa
Hrsť nahrubo nasekaných mandlí

(4 porcie)

Milujete ovocie a neviete si bez neho predstaviť deň? Relax prináša na trh novinku v podobe Džemu Relax 100 % z ovocia. V pohári nájdete veľké a šťavnaté kúsky ovocia. Na 100 gramov výrobku ho pripadá rovných 100 gramov. Ak dbáte na svoj príjem cukru, nemusíte sa báť. Na rozdiel od iných džemov, Relax 100 % z ovocia neobsahujú žiaden pridaný cukor. Sladené sú len čistou ovocnou šťavou. Ideálna maškrta pre deti aj dospelých.

Cviklový koláč s čokoládou

Pripravte si na zajtrajší večer netradičnú pochúťku:
100 g horkej čokolády

400 g uvarenej alebo sterilizovanej cvikle
1 pohár Relax 100 % Višňa
3 vajcia
150 ml rastlinného oleja
100 g krupicového cukru
150 g hladkej múky
½ ČL prášku do pečiva
50 g kakaa

V živote som ochutnala veľa druhov vanilkových rožkov či rohlíčkov, ako sa nespisovne nazývajú. Núkali mi ich pri nakrúcaní v rôznych kútoch Slovenska. Nijaké mi však nechutili tak ako naše.  Trik podľa mňa spočíva v tom, že nepoužívame tradičné vlašské orechy, ale lieskovce, a tie  rožkom dodajú nezameniteľnú chuť. Ešte pred niekoľkými rokmi som lieskovce doma prácne pražila a potom lúpala, no dnes už môžete kúpiť očistené jadrá, ktoré stačí pomlieť.
 
Dostali sme sa ku koláču, ktorý je pre mňa úplná „topka“, bestseller medzi dezertmi a sladkosťami. Obsahuje veľa cukru, no milovníkom sladkého to určite nebude prekážať. Chutí totiž skvelo!  Opäť je to známy koláč, ktorý sa pečie často a nazývajú ho aj žĺtkové rezy. Piekla som ho i na svadbu mojej dcéry a pri návšteve svatky z Ameriky som ho pre veľký úspech dokonca robila dva razy,  lebo aj s jej dcérou sa ho nevedeli dojesť. Raz som skúšala verziu s menšou gramážou cukru,  no nefungovalo to. Toto je pôvodný recept, ktorý opäť pochádza od mojej drahej Tuliky.
 

Nové džemy Relax sú  100% z ovocia

Milujete ovocie a neviete si bez neho predstaviť deň? Relax prináša na trh novinku v podobe Džemu Relax 100 % z ovocia. V pohári nájdete veľké a šťavnaté kúsky ovocia. Na 100 gramov výrobku ho pripadá rovných 100 gramov. Ak dbáte na svoj príjem cukru, nemusíte sa báť. Na rozdiel od iných džemov, Relax 100 % z ovocia neobsahujú žiaden pridaný cukor. Sladené sú len čistou jablčnou šťavou. Ideálna maškrta pre deti aj dospelých.

Slávna Tuličkina torta nesmie chýbať pri nijakej dôležitej udalosti v našej rodine.  Často ju pečiem nielen ja, ale aj sestra, svokra Adelka a švagriná Alenka – vlastne celá moja  široká rodina, dokonca i kamarátky. Tento recept som vybrala aj do knižky Aďky Polákovej, keď sa ma pýtala na najlepší dezert mojej mamy. Je to skrátka naše rodinné striebro a teraz sa oň radi podelíme aj s vami. Inak, pri jeho príprave sa nepoužíva múka a napriek tomu má skvelú plnú chuť. Viete prečo? Obsahuje až 14 vajec, veľa orechov a masla.
 
Tento dezert som prvý raz ochutnala ešte v 90. rokoch v jednej reštaurácii a hneď som mu podľahla. Bol úžasný. Vtedy som si hovorila, že niečo také lahodné sa mi určite nepodarí upiecť, a dlho som sa o to ani nepokúšala. Aké bolo moje prekvapenie, keď som sa na to nedávno, po mnohých rokoch, konečne odhodlala – a šup! Podaril sa na prvý pokus. Tajomstvo tkvie v tom, že nemôžete veľmi experimentovať. Treba dodržiavať pomer ingrediencií aj čas pečenia. Samozrejme, ideálne je pripraviť ho tesne pred podávaním. Ak ho budete jesť neskôr, stále bude vynikajúci, ale čokoláda vnútri stuhne a nebude sa vylievať tak, ako keď je koláčik čerstvý.
 
Gaštany zbožňujem v akejkoľvek forme, preto v knihe nájdete niekoľko rôznych dezertov,  v ktorých používam gaštanové pyré. Tento recept dlho čakal na svoju premiéru – už si nepamätám, od koho som ho pred rokmi získala, no zaujal ma vďaka tomu, že gaštanová chuť je v ňom veľmi výrazná. Obsahuje samé dobroty, a hoci niekomu sa môže zdať, že je náročný na prípravu (skladá  sa z troch vrstiev), ak ho raz upečiete, pochopíte, že tá skvelá chuť stojí za trochu námahy navyše.
 

pre celú rodinu

Náročnost: jednoduchá príprava

Doba prípravy: asi 30 minút

Doba pečenia: asi 50 minút

Vystačí na: asi 16 porcií