dnes má meniny Valér
zajtra Jela
18.4. 2021

Superfood Ajvar, 100 % zeleninová príloha z paprík a baklažánu, je stále obľúbenejšia aj v našom regióne. Možno ho aj vy poznáte z dovoleniek v Chorvátsku, pretože práve z tejto krajiny Ajvar pochádza. Táto výživná pochúťka je dokonca prezývaná aj kaviárom vegetariánov a vegánov, pretože vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva chuť, prirodzenú farbu zeleniny a všetky cenné vitamíny a minerály. Vedeli ste, že len 100 g Ajvaru pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C? Ajvar Podravka neobsahuje konzervanty, arómy ani umelé farbivá a v kuchyni sa dá použiť na množstvo spôsobov. Je ideálnym nielen ku grilovaným dobrotám, ale stane sa aj vašou obľúbenou ingredienciou pri pečení slaných jedál. Vynikne tiež ako chutná zeleninová príloha, zdravá nátierka na pečivo alebo v šalátoch. Viac na www.podravka.sk.

Podravka, pôvodne chorvátska rodinná firma, ktorá dnes pôsobí na celom svete, zachováva tradičnú chuť Ajvaru, ktorú poznáte z dovoleniek v Chorvátsku. 

Čo si môžete z neho ukuchtiť?

Tieto malé guľôčky, pripomínajúce miniatúrne pomaranče, skvostne spájajú chuť ryže, mozzarelly, sušených paradajok a ďalších delikates, všetko obalené a opečené. Po pomarančoch majú napokon aj meno – arancini sú totiž po taliansky pomaranče. Toto sicílske národné jedlo sa tradične pripravuje na juhu Talianska na sviatok sv. Lucie. Vyskúšajte ho ale pokojne už teraz podľa originálneho receptu šéfkuchára a svetobežníka Dalibora Rakoczyho. Je to lahôdka, ktorú môžete pripraviť naozaj zdravo. Ak totiž zapojíte do akcie teplovzdušnú fritézu Gorenje AF1409DB, na upraženie dozlatista vám postačí doslova pár kvapiek oleja.

K poobednej kávičke sa priam žiada malé lahodné pokušenie. Vyskúšajte pravé slovenské Jankove buchty, ktoré patria do nového radu prémiových výrobkov vyrobených na Slovensku s názvom Slovenskô. Tie nájdete v každej kamennej predajni Lidl v cele krajine.

Naskočte s novým rokom na vlnu zdravého životného štýlu a zaraďte do svojho jedálnička domáce polievky. Prečo? Sú zdrojom vitamínov a minerálov, zasýtia, zahrejú v sychravom a chladnom počasí a hydratujú organizmus. Výborným tipom sú nové polievky NATUR od Podravky plné 100% prírodných ingrediencií: výživných obilnín, kvalitnej zeleniny a chutných korenín. Vychutnajte si tri sušené zmesi: s pohánkou a zeleninou, červenou šošovicou alebo bulgurom. Bez pridanej soli, aróm, konzervantov a glutamanu.

Mäso je pravidelnou súčasťou jedálnička Slovákov. Najčastejšie konzumujeme hydinu a bravčové mäso, ale vyhľadávame aj hovädzinu či ryby. Mäso z vysokej zveri si doprajeme len zriedka, no pre jeho účinky na organizmus sa odporúča zaradiť ho do jedálnička pravidelne. 

Ak patríte medzi milovníkov polievok, určite si v nadchádzajúcom jesennom období prídete vďaka Podravke na svoje. Obľúbená značka prináša na pulty predajní novinku: obilninové a strukovinové polievky NATUR, ktoré vás zahrejú, zasýtia a okrem toho spravíte aj niečo pre svoje zdravie! Polievky NATUR totiž obsahujú len prírodné ingrediencie: zmes výživných obilnín, strukovín, kvalitnej zeleniny, chutných korenín a bez pridanej soli. Môžete si ich vychutnať v troch variantoch: s pohánkou a zeleninou, červenou šošovicou alebo bulgurom. Nové polievky Podravka NATUR urobia dobre nielen telu, ale aj duši! 

Mnohí z nás sa s Ajvarom zoznámili v obľúbenej dovolenkovej destinácii našincov, v Chorvátsku, kde je považovaná za tradičnú a vychýrenú chuťovku tamojšej kuchyne. Je vyhľadávanou pochúťkou vegánov a vegetariánov. Ajvar Podravka sa totiž vyrába iba z červených paprík a baklažánov. Navyše, vďaka jeho špecifickej a lahodnej chuti sa dá použiť na mnoho spôsobov: ako zeleninová príloha, chutná nátierka na pečivo, ku grilovaným jedlám, na varenie, pečenie alebo do šalátov.

Udalosti uplynulých dní väčšinu z nás vystavili ojedinelej situácii. Zdravotné riziko, nepredvídateľná ekonomická situácia, obmedzený pohyb vo vonkajšom priestore - náš obvyklý životný štýl sa musel na čas zastaviť a to býva zdrojom stresu. Lenže, ako je známe, napätie a nervozita znižujú imunitu, preto by sme sa mali snažiť vytvoriť si doma pocit bezpečia a pohody. Odborníci na krízové ​​situácie radia - vytvorte si stratégiu, ako sa postaviť strachu!

Prvá polovica školského roka sa chýli ku koncu a deťom už sa pomaly pripravuje vysvedčenie, ktoré dostanú už na budúci týždeň. Nech už školáci prinesú domov akékoľvek známky, nezabudnite na to, že pochvalu za úsilie a výkony si zaslúži každý. Pripravte im preto sladké a zábavné prekvapenie, napríklad v tvare medvedíka.