dnes má meniny Anabela
zajtra Jana
20.8. 2017

Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú víťazné druhy ovocia a zeleniny v „súťaži“ o najvyšší obsah vody. Aj kvôli vysokému podielu vody sú vhodnou súčasťou letného jedálnička každého z nás, hovorí odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Sladené nápoje, neprimerané množstvo sladkostí a fastfood. Tento zvyšujúci sa trend v stravovaní sa už žiaľ prejavuje aj u nás. Nesprávna výživa a nedostatok pohybu môžu pritom poriadne zatočiť so zdravím. Uvedomuje si to aj takmer 9 000 žiakov zo stovky základných škôl, ktorí sa zapojili do prebiehajúceho projektu zdravej výživy „Viem, čo zjem“.  Projekt je súčasťou globálneho programu „Nestlé pre zdravie detí“ a na Slovensku sa realizuje prvý rok.

Veľkonočný čas sa nám automaticky spája so symbolom jarnej plodnosti, s vajíčkom. Patrí vajce k potravinám, ktoré by sme mali zaradiť do stravy batoľaťa? Je pravdou alebo mýtom, že vajce spúšťa potravinovú alergiu?

Žiaci zapojení do školského projektu zdravej výživy „Viem, čo zjem“ súťažili o najzdravší recept

Projekt zdravej výživy plný vzdelávacích, ale aj zábavných a súťažných aktivít prebieha počas celého aktuálneho školského roka. Bodové skóre súťažiacich škôl zamiešala druhá súťaž „Môj zdravý recept“, do ktorej sa zapojilo až 63 základných škôl. Žiaci opäť ukázali svoju kreativitu pri tvorbe hravých, chutných, no zároveň zdravých receptov, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani dospelí. Projekt sa tak teší počtu 166 prihlásených detských receptov.

Ktoré veľkonočné sviatky by sa po dlhom pôste zaobišli bez poriadneho hodovania? Prastarou tradíciou je, že na Veľkonočný pondelok behajú od rána muži a chlapci s korbáčmi, s vodou, či voňavkami a polievajú, či šibú ženy a dievčatá. Popritom si tu i tam niečo vypijú a zahryznú.

Nezabudnite na ovocie a zeleninu

Zdravé stravovacie návyky sú fenoménom dnešnej doby. Každý vie, že rozumná a vyvážená strava je základ, zvlášť u detí. Zdravo sa stravovať je však proces, ktorý sa učí a formuje od útleho veku. Nepodceňte preto jeho významnú úlohu v živote vášho dieťaťa. Školský projekt „Džúsy a pyré – vitamíny v SMART forme“ vám ukáže základné princípy správnej výživy a nových alternatív konzumácie ovocia a zeleniny v hravej forme. Absolvujte súťažné lekcie, naučte sa niečo nové a získajte hodnotné ceny.

Dostatok živín je základ pre správny vývin organizmu. Jedálniček dieťaťa sa buduje v jeho rodine, a to je dôvod, prečo ísť dieťaťu príkladom a vysvetliť mu význam správnych stravovacích návykov už od raného veku. To, aby dieťa impulzívne siahlo po ovocí alebo zelenine je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, no vie priniesť vytúžený výsledok. MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z RUVZ v Bratislaveprezradí, ako postupovať v budovaní správnych stravovacích návykov u detí.

Už od detstva je dôležité myslieť na vyváženú a kvalitnú stravu. Ak bojujete so svojimi ratolesťami denne pri papaní ovocia a zeleninky, doprajte im niečo extra od značky OVKO.

Až 46,6% Slovákov nad 15 rokov nekonzumuje ovocie a zeleninu na dennej báze. Hovorí o tom prieskum EUROSTAT, ktorý tiež zistil, že iba 10,8% slovenskej populácie konzumuje odporúčaných 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Správne stravovacie návyky by pritom mali byť jednou z priorít rodičov pri výchove detí.

Existuje mnoho návodov na zdravie, vitalitu a štíhlu líniu. V každom ročnom období sa objavujú nové nápady a zázračné diéty podložené špeciálnym výskumom. Ako sa ale v týchto neustále meniacich trendoch vyznať a nestratiť? Recept je jednoduchý - mali by sme sa sústrediť na ovocie, zeleninu a džúsy, ktoré by mali tvoriť základ akejkoľvek stravy bez ohľadu na súčasné trendy.