dnes má meniny Albín
zajtra Anežka
1.3. 2021
Slovákom rástli výdavky na potraviny za posledných 10 rokov najviac z únie, počas korony však ceny klesli
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Výdavky na potraviny a nealko nápoje rástli slovenským domácnostiam od roku 2010 najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Kým v roku 2010 sme na ne dávali mesačne približne 17 percent z celkových rodinných výdavkov, aktuálne je to podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat vyše 18 percent. Horšie je na tom už len Česko, ktorému narástli výdavky zo 14 na takmer 16 percent. Koronakríza však rast cien koncom roka mierne zastavila.

„Už niekoľko mesiacov ovplyvňuje ceny potravín do veľkej miery koronavírus a s tým súvisiace opatrenia. Počas prvého lockdownu na jar minulého roka bola obmedzená medzinárodná doprava, čo malo vplyv na vyššie ceny dovážaných potravín. Koncom vlaňajška sme však mohli sledovať postupné zlacňovanie, najmä zeleniny, cukru, čokolády, vajec, mlieka či rýb,“povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Rast spotrebiteľských cien koncom minulého roka síce mierne poskočil na 1,6 %, stále je však na najnižších úrovniach za posledné tri roky. Zníženie cien bolo citeľné v prípade zeleniny, vrátane zemiakov, a to až o tri percentá. Aktuálne sa cena za kilo zemiakov pohybuje podľa Štatistického úradu SR na úrovni 0,60 eur. Počas prvej vlny pandémie ich cena vyskočila na vyše 0,75 eura za kilogram.

„Lacnejší je aktuálne aj cukor, džemy, med, sirup či rôzne druhy čokolád a cukroviniek. Vlani sa koncom roka znižovala aj cena mlieka, syrov a vajec či chleba a obilnín. Zlacňovali aj jablká, ich cena sa zastabilizovala na približne 1,30 eur za kilogram. Stále platí, že ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia. Pri zemiakoch a iných druhoch zeleniny sme na Slovensku zaznamenali lepšiu úrodu. Pod vývoj cien potravín sa podpisujú aj náklady na prácu, ako sú príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín, či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny,“doplnila Buchláková.

Opäť rástli ceny mäsa vplyvom vyšších cien údenín a hovädzieho mäsa. Pri cenách bravčového mäsa vidíme stále vyššie cenovky. Podpísal sa pod to africký mor ošípaných, ktorý zdecimoval farmy po celom svete a zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy, pričom spotrebitelia rastúce ceny bravčoviny pociťujú už od roku 2019.  Cena bravčového karé s kosťou sa stále drží nad 5 eurami za kilogram.