dnes má meniny Edita
zajtra Cyprián
26.9. 2018
ŽLTÝ KOLÁČ
Printer-friendly versionSend by emailPDF version
Dostali sme sa ku koláču, ktorý je pre mňa úplná „topka“, bestseller medzi dezertmi a sladkosťami. Obsahuje veľa cukru, no milovníkom sladkého to určite nebude prekážať. Chutí totiž skvelo!  Opäť je to známy koláč, ktorý sa pečie často a nazývajú ho aj žĺtkové rezy. Piekla som ho i na svadbu mojej dcéry a pri návšteve svatky z Ameriky som ho pre veľký úspech dokonca robila dva razy,  lebo aj s jej dcérou sa ho nevedeli dojesť. Raz som skúšala verziu s menšou gramážou cukru,  no nefungovalo to. Toto je pôvodný recept, ktorý opäť pochádza od mojej drahej Tuliky.
 

BUDEME POTREBOVAŤ:

CESTO:
400 G MASLA + NA VYMASTENIE PLECHU
400 G PRÁŠKOVÉHO CUKRU
300 G POMLETÝCH ORECHOV (POUŽÍVAM VLAŠSKÉ)
8 BIELKOV
200 G HRUBEJ MÚKY

POLEVA:
8 ŽĹTKOV
400 G PRÁŠKOVÉHO CUKRU
1 VANILKOVÝ CUKOR
 

VEĽKÝ PLECH

 

POSTUP: 
1 Rúru predhrejeme na 190 °C. Plech dobre vymastíme.
2 Vo veľkej mise zmiešame zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme orechy a múku.
3 Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho vmiešame do masy.
4 Cesto vylejeme na plech a pečieme  asi 45 – 48 minút. Krásne zhnedne.
5 Medzitým pripravíme polevu. V miske zmiešame žĺtky s cukrami.
Spočiatku  to ide ťažko, ale po chvíli sa cukor pekne vstrebe do žĺtkov a vznikne hladká hmota.
6 Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a okamžite naň rovnomerne nalejeme žltú polevu. Povrch môžeme uhladiť nožom. Necháme vysušiť na teplom mieste, najlepšie  na dvierkach otvorenej rúry (určite ho však  už nedávame naspäť).

 

TIP: Ak poleva koláča nebude pekná či rovnomerná, nič si z toho nerobte. Chuť bude rovnako neodolateľná

Katarína Brychtová

recept z knihy Moje sladké radosti