dnes má meniny Roman Romana
zajtra Matej
23.2. 2018
ORECHOVO-ČOKOLÁDOVÁ TORTA
Printer-friendly versionSend by emailPDF version
Slávna Tuličkina torta nesmie chýbať pri nijakej dôležitej udalosti v našej rodine.  Často ju pečiem nielen ja, ale aj sestra, svokra Adelka a švagriná Alenka – vlastne celá moja  široká rodina, dokonca i kamarátky. Tento recept som vybrala aj do knižky Aďky Polákovej, keď sa ma pýtala na najlepší dezert mojej mamy. Je to skrátka naše rodinné striebro a teraz sa oň radi podelíme aj s vami. Inak, pri jeho príprave sa nepoužíva múka a napriek tomu má skvelú plnú chuť. Viete prečo? Obsahuje až 14 vajec, veľa orechov a masla.
 
 
BUDEME POTREBOVAT: 
KORPUS:
300 G POMLETÝCH ORECHOV (POUŽÍVAM VLAŠSKÉ)
3 PL KAKAA
14 VAJEC
300 G PRÁŠKOVÉHO CUKRU

KRÉM:
300 G PRÁŠKOVÉHO CUKRU
½ ŠÁLKY SILNEJ INSTANTNEJ KÁVY
300 G ZMÄKNUTÉHO MASLA + NA VYMASTENIE FORMY
80 G KAKAA

ŠĽAHAČKA
OVOCIE
ORECHY
ALEBO ČOKOLÁDA NA OZDOBU
TORTOVÁ FORMA
 
POSTUP: 
1 Rúru predhrejeme na 190 °C a formu dobre vymastíme.
2 Začneme korpusom. Vo veľkej mise zmiešame orechy, kakao a cukor. V druhej veľkej nádobe vyšľaháme sneh zo všetkých 14 bielkov – veľkú misu naozaj treba, lebo snehu bude skutočne dosť (najmä ak máme veľké vajíčka).
3 Do orechovej zmesi najprv primiešame žĺtky, potom po lyžiciach jemne zapracúvame sneh.
4 Cesto vylejeme do formy a pečieme 45 – 48 minút. Korpus necháme vychladnúť a zatiaľ pripravíme krém.
5 Uvaríme silnú instantnú kávu, prelejeme ju  do misky a primiešame cukor. Necháme vychladnúť. 
6 Medzitým v mise zmiešame zmäknuté, no nie rozpustené maslo s kakaom. Do masy pomaly pridávame kávu. Vznikne dobre roztierateľný krém.
7 Vychladnutý korpus opatrne vodorovne prerežeme. Na spodnú polovicu natrieme časť krému a prikryjeme ho druhou časťou korpusu.
8 Tortu zvrchu aj po obvode rovnomerne ponatierame zvyšným krémom, uhladíme ho nožom a môžeme dozdobiť strúhanou čokoládou, orechmi či malinami.

Podávame so šľahačkou.

 
 
Katarína Brychtová

recept z knihy Moje sladké radosti