dnes má meniny Edita
zajtra Cyprián
26.9. 2018
LÁVOVÝ KOLÁČIK
Printer-friendly versionSend by emailPDF version
Tento dezert som prvý raz ochutnala ešte v 90. rokoch v jednej reštaurácii a hneď som mu podľahla. Bol úžasný. Vtedy som si hovorila, že niečo také lahodné sa mi určite nepodarí upiecť, a dlho som sa o to ani nepokúšala. Aké bolo moje prekvapenie, keď som sa na to nedávno, po mnohých rokoch, konečne odhodlala – a šup! Podaril sa na prvý pokus. Tajomstvo tkvie v tom, že nemôžete veľmi experimentovať. Treba dodržiavať pomer ingrediencií aj čas pečenia. Samozrejme, ideálne je pripraviť ho tesne pred podávaním. Ak ho budete jesť neskôr, stále bude vynikajúci, ale čokoláda vnútri stuhne a nebude sa vylievať tak, ako keď je koláčik čerstvý.
 

BUDEME POTREBOVAŤ: 
¼ ŠÁLKY KRYŠTÁLOVÉHO CUKRU ALEBO 3 PL PRÁŠKOVÉHO CUKRU
56 G HORKOSLADKEJ ČOKOLÁDY (RESP. 28 G HORKEJ A 28 G MLIEČNEJ)
2 VEĽKÉ VAJCIA
2 PL HLADKEJ MÚKY
4 PL MASLA + NA VYMASTENIE FORMIČIEK
ZMRZLINA A ŠĽAHAČKA NA DOZDOBENIE
4 MISKOVÉ FORMIČKY NA PEČENIE

POSTUP:

1 Formičky vymastíme a rúru predhrejeme  na 200 °C.
2 Maslo a čokoládu polámanú na kúsky roztopíme vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť.
3 Vajcia s cukrom šľaháme ručným mixérom, kým aspoň trikrát nezväčšia objem.
4 Do hmoty vylejeme vychladnutú čokoládu, zmiešame a jemne pridáme preosiatu múku, aby vzniklo hladké cesto.
5 Cesto rozdelíme do pripravených formičiek a pečieme 12 minút.
6 Vyberieme z rúry a necháme 2 minúty odstáť.
7 Koláčik môžeme servírovať priamo  v miske alebo (na krajší efekt) ho vyklopíme  na dezertný tanierik.

Môžeme podávať  so zmrzlinou a šľahačkou.

 
TIP:
Existujú rôzne variácie tohto receptu, koláčik môžete pripraviť aj s horkou čokoládou.   

 

Katarína Brychtová

recept z knihy Moje sladké radosti