dnes má meniny Vlasta
zajtra Lívia
19.2. 2018
Na riad s úsmevom: Tipy a triky ako si rýchlo poradiť so špinavým riadom
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Kto umyje riad po obede či večeri? Každodenná dilema u vás doma? Umývanie riadu patrí k prácam, o ktoré sa zvyčajne členovia domácností nebijú. Avšak každý jeden z nás chce nájsť kuchyňu vždy čistú a riad pripravený na ďalšie varenie a používanie. Ako si poradiť s riadom ručne stručne a zároveň tak, aby sme pri tom nespotrebovali veľké množstvo vody, umývacieho prípravku a v neposlednom rade aj času a energie? Poradíme Vám ako si umývanie riadu uľahčiť a spríjemniť.

Pripravte sa!

 Na začiatok si skúste pustiť vašu obľúbenú hudbu, z ktorej budete mať radosť a práca vám pôjde od ruky. Pred samotným umývaním riadu si ho očistite od zvyškov jedla, ktoré na ňom zostávajú, vyhnete sa tak upchávaniu odtoku alebo rýchlemu znečisteniu vody (v prípade, že riad umývate v dreze plnom vody). Najlepšie je, ak toto spravíte čo najskôr po jeho použití, pretože nedáte zvyškom jedla šancu na nádobách zaschnúť a ušetríte si tak čas i nejaké tie nervy. Zvyšný olej alebo masť z plechov a panvíc odstráňte pred umytím kuchynskými papierovými servítkami.

Ako na umývanie?

Ak ste zvyknutí umývať riad v dreze plnom vody, je ideálne, ak máte v kuchyni drezy dva.  Do oboch si napustíte vodu, do toho, v ktorom budete riad umývať, si napustite teplú vodu (tá by mala mať okolo 40 °C) a pridajte si do nej primerané množstvo prípravku Savo na umývanie riadu. Stačí vám iba niekoľko kvapiek, aby ste umyli veľké množstvo riadu. Pokiaľ pena v priebehu umývania zmizne, opäť pridajte niekoľko kvapiek prípravku. V druhom dreze so studenou alebo vlažnou vodou bez saponátu umytý riad iba opláchnete od peny. Druhý drez vám však môže nahradiť lavór s vodou, v ktorom rovnako umytý riad iba opláchnete od peny a uložíte na sušič. V prípade, že je riad naozaj špinavý a mastný, vodu niekoľkokrát počas umývania vymeňte.

Môžete ušetriť

Najšpinavšie kusy riadu si nechajte na záver umývania, začnite vždy od pohárov, príborov a menej znečisteného kuchynského náradia. Pri umývaní riadu pod tečúcou vodou narastá jej spotreba. Avšak aj v tomto prípade môžete množstvo použitej vody regulovať. Vždy, keď drhnete riad či už špongiou alebo kefkou, zastavte alebo znížte intenzitu prúdu vody, ročne tak ušetríte niekoľko desiatok až stoviek litrov vody. Dopredu si tak „naumývate“ väčšie množstvo riadu, ktoré potom pod tečúcou vodou iba opláchnete. Najlepšie je, ak umytý riad ukladáte na sušič zvislo, aby voda z neho stiekla a vy ho potom jednoduchšie vyleštíte. To isté platí v prípade príborov, tie ukladajte vždy rúčkami nadol, aby časti, ktoré si vkladáte do úst, schli na vzduchu, a teda hygienickejšie.

Špongia ako zdroj baktérii

Nasledujúce údaje nebudú pre kuchárky a domáce gazdinky, ktoré úpenlivo dbajú o čistotu žiadnym prekvapením. Na špongiách, s ktorými umývate riad, sa môžu množiť baktérie. Preto nezabúdajte ukladať špongiu na suché miesto a nenechávajte ju v dreze a taktiež ju v pravidelných intervaloch vymieňajte. Málokto ale vymieňa špongiu dostatočne často. Stáva, že ju vyhodíme až vtedy, keď sa nám začne rozpadať a zapáchať. Vyskúšajte prípravok Savo na riad Limetka a mäta, ktorý rýchlo a účinne odstraňuje mastnotu, dokonca aj z plastového riadu. Prípravok obsahuje aj kyselinu salyciovú, ktorá pomáha zachovávať špongiu hygienicky čistú a voňavú. Dbajte aj  na to, aby ste ju pravidelne vymieňali. Po umývaní riadu dôkladne prepláchnite aj hubku, kefku, handričku alebo iné pomôcky, ktoré ste používali a dajte ich rozprestreté sušiť. Nezabudnite ich aspoň dvakrát za mesiac vymeniť, najvyšší čas na výmenu je v momente, keď začnú zapáchať. Po použití umyte vhodným prípravkom aj kuchynský drez.

Praktické rady na záver!

Ak neplánujete umyť riad hneď po použití, aspoň ho opláchnite studenou vodou. Predídete tak zbytočnému oškrabávaniu zaschnutých zvyškov jedál.

Poháre neleštite utierkou, nechajte ich po umytí odkvapkať na čistej utierke alebo vhodnej podložke, aby sa na okrajoch nevytvorili vápenaté usadeniny. Utierky môžu byť taktiež zdrojom baktérii a čistučký riad sa môže rázom zmeniť na útočisko baktérii 

Klasické železné a liatinové panvice a hrnce (bez nepriľnavej úpravy) umyte najlepšie hneď po použití horúcou vodou. Ak to nie je nevyhnutné, saponát vynechajte, odstráni totiž mastnú ochrannú vrstvu.

Tvrdohlavé pripálené zvyšky na dne hrncov nechajte odmočiť. Do hrnca napustite ešte za horúca trochu vody a prípadne pridajte trochu saponátu. Ak to nepomohlo, pripáleniny chvíľu opatrne povarte aj so saponátom na miernom plameni alebo využite zvyškové teplo sklokeramickej platne.

Viac informácií nájdete na www.savo.eu

PR