dnes má meniny Bartolomej
zajtra Ľudovít
24.8. 2019
V akej forme Slováci konzumujú ovocie a zeleninu?
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Viac ako polovica (67%) Slovákov potvrdila, že konzumácia čerstvej zeleniny je najlepšou cestou ako doplniť dennú porciu vitamínov. Čo sa týka ovocia, drvivá väčšina Slovákov preferuje čerstvú formu (76%).

Správna výživa by mala obsahovať aspoň 400 g ovocia a zeleniny, v rôznych spracovaniach, rozdelených minimálne do 5 porcií za deň.  Aj keď Slováci majú najradšej čerstvé ovocie a zeleninu, napriek tomu ich jedia príliš málo. Iba 5% Slovákov konzumuje odporúčaných 5 porcií ovocia a len 5% zeleniny. Hlavným dôvodom je nedostatok času, a to nielen na nákup potravín ale aj na ich prípravu. V každej oblasti života sa však ponúka šikovné riešenie. „Stojí za zmienku, že odporúčaných 400g je absolútne minimum. Vyšší príjem ovocia a zeleniny znižuje riziko vzniku rakoviny alebo kardiovaskulárnych ochorení. Preto, ak môžeme zmeniť formu konzumácie ovocia a zeleniny na jednoduchšiu za účelom dodržania denného prísunu  vitamínov, nebojme sa toho, " hovorí doktor Peter Minárik, gastroenterológ z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Vhodnou alternatívou, ako doplniť výživu o ovocie a zeleninu, sú džúsy a pyré. Tie sú ponúkané v šikovných baleniach, ktoré si môžete vziať kamkoľvek so sebou. Džúsy a pyré sú ideálnou voľbou na piknik alebo rodinný výlet na bicykloch. Môžu byť samostatným chodom vo vašom dennom jedálničku, keď máte náhlu chuť na mlsanie, alebo chutná príloha k vášmu pokrmu (vedľajší pokrm – to skôr). Vedeli ste, že pohár pomarančového džúsu na raňajky vám zaistí energiu na celé dopoludnie? Alebo paradajkový džús perfektnou voľbou pre zdravú a ľahkú desiatu? Pohár (200 ml) paradajkového džúsu vám obohatí organizmus o 500 mg draslíka, ktorý je nevyhnutný pre vaše svaly, nervový systém a správny krvný tlak. Naproti tomu, také pyré z mrkvy obsahuje významný beta-karotén a provitamín A, ktoré naše telo potrebuje predovšetkým v letných mesiacoch. Pri opaľovaní sa stará o našu pokožku a pomáha nám obnoviť poškodené kožné bunky. Pyré tak môže byť skvelým doplnkom zdravého obeda. 

Slováci si stále zabúdajú na to, že džúsy a pyré sú prírodné produkty, vyrobené zo 100% ovocia alebo zeleniny, bez konzervačných látok a farbív. Navyše, takéto ovocné a zeleninové džúsy alebo pyré sú nesladené. To je dôvod, prečo sú ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí sa starajú o svoje zdravie a správnu životosprávu. Pohár džúsu alebo balenie pyré môže dokonale nahradiť jednu z piatich porcií ovocia a zeleniny.

„To je obzvlášť dôležité, ak nemáme vždy čas na prípravu zdravých ovocných alebo zeleninových jedál. Konzumovaním džúsov a pyré tak môžeme ľahko dohnať jednu porciu vitamínov pre naše dlhšie zdravie," dopĺňa doktor Peter Minárik.

 

Kampaň „Džúsy a pyré. Vitamíny  v SMART forme" je financovaný z prostriedkov Európskej únie a Poľskej republiky, ako aj z Fondu na podporu ovocia a zeleniny a členmi KUPS.