dnes má meniny Bartolomej
zajtra Ľudovít
24.8. 2019
Špargľa? Mňam?
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete vychutnať do sýtosti. V lahodných a zdravých kombináciách ponúkne špargľové variácie v rámci menu na mesiac máj reštaurácia Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

Špargľa je vo svete obľúbenou zeleninovou pochúťkou, najmä vo Francúzsku, Nemecku, Dánsku a Holandsku. U nás si však našla svoje miesto len nedávno. Najlepšie chutí celkom čerstvá – hneď po zbere. Špargľa je sezónnou zeleninou, ktorej zber prebieha od začiatku mája do polovice júna. Práve v tomto období si ju môžete dopriať aj v rámci májovej ponuky v Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum.

Špargľa obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny, navyše má len veľmi málo kalórií a pomáha odvodňovať. Aj preto je špargľa ideálnou voľbou pri redukčných diétach či jarnej detoxikácii. Je náročná na pestovanie, a aj preto je častokrát nazývaná ako kráľovská zelenina.

V kulinárii poznáme tri druhy špargle, a to zelenú, bielu a fialovú. Nejedná sa však o odlišné rastlinné druhy. Farba špargle, ktorú nájdeme v obchode, závisí od spôsobu jej pestovania, a teda či bola pestovaná pod fóliou alebo na priamom slniečku. Zelená špargľa je charakteristická jemnou štruktúrou, biela síce rýchlejšie drevnatie, ale v gastronómii je najviac cenená pre svoju chuť. O niečo menej obľúbená je fialová špargľa s najvýraznejšou chuťou. Kým bielu špargľu treba ošúpať, zelená a fialová sa môžu variť bez tejto úpravy. Najchutnejšie sú mladé a hrubé stonky. Mali by byť pevné, čisté, nezdrevnatené a ich hlávky jemné a uzavreté. Špargľa je v kuchyni doslova univerzálnou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. Vychutnať si ju môžete ako dusenú, varenú, zapekanú alebo grilovanú. „Špargľa chutí výborne, ak ju necháte variť vo vriacej vode s citrónom len tridsať sekúnd. Zachová si tak svoje živiny a bude príjemne chrumkavá,“ opisuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge, hotela Mercure Bratislava Centrum. Mladú špargľu môžete jesť dokonca aj surovú, pokrájaná na malé kúsky dodá šalátu jarnú sviežosť.

„V máji sme si pre hostí prichystali špeciálne menu zo špargle. Ochutnať budú môcť krémovú polievku z bielej špargle so sušeným bio žĺtkom, rizoto so zelenou špargľou, sušenými rajčinami a bazalkou, ale aj gratinovanú špargľu s údeným syrom, žĺtkovou omáčkou a restovaným špenátom. Menu je zostavené z ľahko stráviteľných surovín, doplnené znamenitou chuťou samotnej špargle a ingrediencií,“ opisuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge, hotela Mercure Bratislava Centrum.

Sezóna špargle sa práve začala a potrvá len do svätého Jána, tak si nenechajte ujsť príležitosť vychutnať si túto zdravú a lahodnú zeleninu čerstvú čo najčastejšie. 

Ponúkme vám recepty  Michala Hečka zo Signature Restaurant, Bar & Lounge, hotela Mercure Bratislava Centrum