dnes má meniny Nataša
zajtra Bohdana
17.1. 2018
Ruskí vedci varujú pred GMO!
Printer-friendly versionSend by emailPDF version


Môže byť konzumovanie geneticky modifikovaných plodín nebezpečné aj pre zdravie ľudí?

Nová štúdia o možných negatívnych dopadoch geneticky modifikovaných organizmov.


Poprední vedci Ruskej akadémie vied zistili pri pokusoch s potkanmi a geneticky modifikovanou sójou negatívne dopady tejto plodiny na zdravie testovaných zvierat.



Štúdia, o ktorej informoval britský The Independent uvádza, že viac ako polovica potomstva potkanov kŕmených geneticky modifikovanou sójou zahynula počas prvých troch týždňov života. Podľa autorov štúdie je to šesťkrát viac úmrtí ako medzi potkanmi, ktoré sa narodili samiciam z kontrolnej vzorky, ktorú kŕmili normálnou potravou. 

V skupine kŕmenej GM sójou bolo v porovnaní s kontrolnou skupinou rovnako šesťnásobne viac narodených potkanov s vážnou podvýživou. 

Nová ruská štúdia dokonca predpokladá, že ženy, ktoré konzumujú geneticky modifikované potraviny počas tehotenstva by mohli ohroziť svoje ešte nenarodené deti.

„Ak by sa ďalším výskumom potvrdila pravdivosť publikovaných údajov, išlo by o veľmi znepokojujúce informácie. Je jasné, že ešte stále nemáme dostatok znalostí o všetkých možných vplyvoch GM plodín. Aby sme predišli možným škodám, ktoré by GM plodiny, mohli v budúcnosti spôsobiť, potrebujeme viac odborných prác a testovania ich vplyvu na zdravie a životné prostredie. Aj z tohto dôvodu Greenpeace zastáva princíp tzv. predbežnej opatrnosti a nie je naklonený komerčnému využívaniu GMO,“ komentovala publikovanie ruskej štúdie koordinátorka genetickej kampane Greenpeace Slovensko Mgr. Martina Badidová.

zdroj: organizácia Greenpeace<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />