dnes má meniny Vladislav
zajtra Edita
25.9. 2018
Príprava bezlepkových jedál
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Bezlepkové prípravky

Na našom trhu je dostať pomerne široké spektrum bezlepkových múk a bezlepkových prípravkov. Treba si však uvedomiť, že momentálne nie všetky sú správne kontrolované. Je preto bezpodmienečne nutné, aby ste si vždy, keď kupujete nový tovar, prečítali obsah požívatín, ktorý musí byť uvedený na obale výrobku. Istotu poskytujú špeciálne vyrobené potraviny. Treba zdôrazniť, že lepok treba vylúčiť zo stravy celkom a aj jeho stopy v potrave môžu viest k pokračovaniu ochorenia.

Zásady pri výbere a príprave bezlepkových jedál
U celiakie je jedinou úspešnou liečbou ochorenia bezlepková diéta, ktorú treba dodržiavať po celý život. Predovšetkým u detí sa poškodená črevná sliznica rýchle regeneruje a opäť získa normálnu štruktúru.

Pri príprave jedál nahrádzame múku zo zakázaných obilnín múkou kukuričnou, ryžovou, zemiakovou, sójovou. Doteraz sa v bezlepkovej kuchyni často odporúčala nízkobielkovinová zmes vitaprotam. Keďže obsah lepku v nej je sporný, treba túto zmes nahradiť niektorou inou múkou, napr. ryžovou, veľmi sa osvedčil aj nový výrobok promix. V praxi sa osvedčilo používanie kombinácie viacerých bezlepkových múk v jednom jedle (napr. recept na palacinky).

Vhodné potraviny
Sójová, ryžová, kukuričná múka, špeciálne bezlepkové múky, zemiakový škrob.
Proso, pohánka, sezam, orechy, bezlepkové pečivo, bezlepkové cestoviny.
Mäso, šunka, ryby, vajcia, mlieko, zelenina, ovocie, tvrdé cukríky.

Zakázané potraviny
Pšeničná, ražná, jačmenná múka, ovsené vločky, slad a všetky potraviny, ktoré sa z nich vyrábajú alebo do ktorých sa I múka a slad pridávajú: chlieb, pečivo, cestoviny, syry, miláčiky, salámy, párky, cukrovinky, čokolády. Z jogurtov treba vyberať iba také, na ktorých je uvedené ich kompletné zloženie, ktoré potvrdí, že neobsahujú nijaký škrob. 

Receptár niektorých vhodných jedál

Bezlepkový chlieb
500 g prípravku promix na chlieb, 500 ml vody, 20 g kvasníc, 1 kávová lyžička soli
Do 100 ml vlažnej vody dáme droždie a necháme kysnúť. Do vykysnutého kvásku postupne pridávame promix, zvyšok vody a soľ: Dobre vymiesime (v miesiči na cesto asi 3 minúty). Cesto vylejeme do vymastenej formy a necháme 20 - 30 minút kysnúť, potom pečieme 45 minút pri teplote 245 °C.

Polievky 
Polievky a omáčky zahusťujeme:
zápražkou pripravenou z bezlepkovej hladkej múky;
do hotovej polievky pridáme 1-2 kopcovité kávové lyžičky instantnej ryžovej múky, krátko povaríme, omastíme;
v 150 ml vody rozmiešame ryžovú múku alebo maizenu a vlejeme do polievky. Povaríme 2 minúty, omastíme.

Niekedy môžeme pridať pol kávovej lyžičky sladkej papriky, ktorú sme rozmiešali v malom množstve oleja.

Polievky môžeme ochutiť cesnakom, petržlenovou vňaťou, cibuľkou, kôprom, voňavým korením, rascou, majoránom alebo tak, že na tuku speníme cibuľu a pridáme 20 až 30 g droždia, prípadne sušené droždie TEBI.

Zemiaková polievka
Na jednej polievkovej lyžici oleja opražíme pokrájanú mrkvu, petržlen, zeler a dusíme do polomäkka. Podľa potreby prilejeme trocha vody. Pridáme 2 až 3 pokrájané zemiaky a približne 4 dl vody. Na oleji (1,5 polievkovej lyžice) speníme menšiu cibuľu, pridáme 2 kávové lyžičky maizeny alebo ryžovej múčky, pol kávovej lyžičky sladkej papriky, zamiešame, zalejeme studenou vodou a pridáme do uvarenej zeleniny. Do hotovej polievky pridáme posekanú petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľovú vňať. Namiesto cibuľovej zápražky môžeme polievku zahustiť iba maizenou a pridať jeden strúčik cesnaku.

Nátierky

Drožd'ová nátierka
20 g cibule, 40 g masti, 50 g droždia, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 celé vajce, soľ, zelená petržlenová vňať, horčica, čierne korenie
Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme droždie, popražíme, potom pridáme mlieko, vajce, soľ a miešame do zhustnutia. Nátierku ochutíme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou, prípadne trochou horčice a čierneho korenia.

Tvarohová nátierka
250 g tvarohu, 3 natvrdo uvarené a nadrobno postrúhané vajcia, 3 polievkové lyžice majonézy, 3 polievkové lyžice pochúťkovej smotany jedna veľká na jemno postrúhaná mrkva ,jedna veľká na jemno postrúhaná cibuľa, jeden strúčik rozotretého cesnaku, soľ
Všetko spolu dobre premiešame.

Bezmäsité jedlá

Šúľance
(4 osoby)
400 g tvarohu, 2 celé vajcia, pohánková a kukuričná múka, štipka soli
Z tvarohu, vajec, pohánkovej a kukuričnej múky vypracujeme polotuhé cesto. Z cesta urobíme valček, pokrájame ho na malé kúsky, z ktorých robíme šúľance. Uvarené podávame s ľubovoľnou posýpkou.

Ovocný posúch
500 ml mlieka, 40 g droždia, jedno vajce, 2 polievkové lyžice zemiakovej múky, 40 g tuku, sójová, kukuričná a pohánková múka
Rozmiešame droždie, mlieko, vajce, tuk, zemiakovú múku. Podľa potreby pridávame zmes sójovej, kukuričnej a pohánkovej múky. Vymiesime redšie cesto, ktoré vylejeme na dobre vymastený plech. Navrch poukladáme ľubovoľné ovocie, ktoré posypeme posýpkou (90 g tuku zmiesime s práškovým cukrom na sypkú hmotu).

MUDr. Magda Kováčová, CSc.
MUDr. Božena Pekárková
Ústav zdravotnej výchovy - publ. Celiakia u detí

viac informácií, skúseností ostatných rodičov a ďalšie nápady na recepty nájdete na www.celiakia.sk