dnes má meniny Magdaléna
zajtra Oľga
22.7. 2018
Letné maškrty pre najmenších
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Jedlá z týchto receptov možno nie sú vo vašej rodine bežné. Sú to však recepty našich starých mám, tradičnej slovenskej kuchyne, ktoré bývali na rodinnom stole denne.

JABLKOVÁ KAŠA S MARHUĽAMI A POHÁNKOU (normované na dve porcie)
100g  jabĺk, 60g marhúľ, 20g udusenej pohánky
Jablká očistíme, umyjeme, zbavíme jadrovníka, postrúhame. Pridáme umyté, kožky zbavené marhule, udusenú pohánku a spolu vyšľaháme na jemnú kašu.
podávame deťom od 8 mesiacov


KAŠA Z CUKINY S JABLKAMI    (normované na dve porcie)
180g cukiny, 60g jabĺk, 1 polievková lyžica vody
Cukinu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a  s trochou vody dusíme do rozvarenia. Potom odstavíme, pridáme očistené, umyté, jadrovníka zbavené a postrúhané jablká. Pomiešame s cukinou.
podávame deťom od 6 mesiacov


NÁTIERKA ZO ŠOŠOVICE S KLÍČKAMI   (normované na dve porcie)
80g naklíčenej šošovice, 20g rastlinného tuku, 20g sušených sliviek, 2 polievkové lyžice mlieka, štipka škorice
Naklíčenú šošovicu, rastlinný tuk, mlieko, škoricu, umyté a pokrájané sušené slivky vyšľaháme na jemnú penu. Penu natierame na čierny chlieb alebo pečivo.
podávame deťom od 11 mesiacov


NÁTIERKA z bielej fazule ( obmena: sója, šošovica, hrach)    (normované na dve porcie)
80g fazule, 10g rastlinného tuku, ? strúčiku cesnaku, 10g surového zeleru, bazalka, zelená vňať
Uvarená fazuľu prepasírujeme, pridáme tuk, prelisovaný cesnak, umytý, očistený a na jemno postrúhaný zeler. Všetko dobre vyšľaháme na jemnú penu, do ktorej zľahka vmiešame posekanú bazalku. Natierame na chlieb, pečivo alebo sucháre a ozdobíme zelenou vňaťou.
podávame deťom od 10 mesiacov


MALINOVÁ POLIEVKA STUDENÁ    (normované na dve porcie)
80g malín, 4 dl mlieka, 8 g medu, podľa chuti citrónovú alebo pomarančovú šťavu (len deťom, ktoré netrpia alergiou!)
Maliny umyjeme a spolu s mliekom, medom a šťavou ušľaháme polievku.
podávame deťom od 6 mesiacov, od 8 mesiacov môžeme pridať ako vložku piškóty, netučné keksy a od 2 rokov šľahačku


MARHUľová POLIEVKA   (normované na dve porcie)
80g zrelých marhúľ, 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy, 8 g medu, 2 dl vody, 1 dl mlieka, 10g maizeny
Umyté, odkôstkované marhule ošúpeme  v horúcej vode ich rozvaríme. V mlieku vyšľaháme maizenu, pridáme do odstavenej polievky a necháme asi 5 minút variť. Nakoniec pridáme med a pomarančovú šťavu. Podobne môžeme pripraviť polievku z broskýň alevo čerešní či višní.
podávame deťom od 10 mesiacov 


Tvarohové guľky s ovocím   (normované na dve porcie)
250g netučného tvarohu, 1 čajová lyžica medu, 150g  polohrubej múky, 1 vajce, podľa potreby detská krupica, 2 až 3 kvapky citrónovej šťavy, 50g strúhanky z pečiva, 10g rastlinného tuku, 100g  jabĺk (alebo iného ovocia), 1 polievková lyžica vody na strúhanku
Z uvedených surovín, okrem strúhanky a jabĺk, vypracujeme hustejšie jemné cesto, ktoré necháme asi 10minút odstáť. Potom z cesta vyvaľkáme plát asi 5 mm hrúbky a vykrajujeme kolieska, do ktorých položíme kúsok očisteného, umytého a na drobné kocky pokrájaného jablka a formujeme guľky. Vyvárame ich vo vriacej vode asi 10minút. Počas varenia ich občas premiešame. Uvarené scedíme, dáme na tanier a posypeme opraženou strúhankou.
Strúhanku preosejeme a nasucho mierne opražíme, potom pokvapkáme vodou, pridáme tuk a dodusíme do mäkka.
podávame deťom od 11 mesiacov 



spracovala redakcia mamatata.sk
podľa:
čerpané z publikácie: D. Ostertágová: Receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti, vydavateľstvo Motýľ, Bratislava 2000 s povolením autorky a vydavateľstva<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />






Zdieľať