dnes má meniny Sergej
zajtra Alojza
22.10. 2018
Ochrancovia zdravia
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Niektoré potraviny zdraviu prospievajú a iné škodia... Predpoklad, že čo škodí, viac chutí, už dávno neplatí; stačí si predstaviť napríklad chutne pripravené zemiaky...



K ochráncom zdravia, ktorí by nemali chýbať v žiadnom jedálnom lístku, patrí:

hrášok
znižuje v krvi hladinu zlého cholesterolu (LDL), pomáha organizmu bojovať proti karcinogénnym látkam a je bohatý na rozpustnú vlákninu

cesnak
má antibakteriálne, antivírusové a protihubové vlastnosti, znižuje hladinu zlého cholesterolu a chráni pred rakovinou (predovšetkým konečníka a močového mechúra) <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />



cibuľa
disponuje do istej miery vlastnosťami antibiotík, znižuje zrážanlivosť krvi a chráni pre rakovinou



sladké zemiaky
chránia pred žalúdočnými vredmi a rakovinou



brokolica
obsahuje kyselinu listovú, ktorá chráni vyvíjajúci sa plod pred poškodením a má protirakovinové účinky



kapusta
v surovej podobe má výrazné protirakovinové účinky a pomáha zvyšovať celkovú imunitu organizmu



špenát
znižuje hladinu zlého cholesterolu a upravuje vysoký krvný tlak



kukurica
pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a chráni pred rakovinou prsníka, konečníka a prostaty



štipľavá paprika
bráni poškodeniu DNA a vzniku viacerých druhov rakoviny



mrkva
ochraňuje ľahko zraniteľný typ buniek (napr. pľúcne bunky) pred karcinogénnymi látkami



jablko
znižuje v organizme hladinu zlého cholesterolu a má protirakovinové účinky



grapefruit
neutralizuje účinok karcinogénnych látok, znižuje zrážanlivosť krvi a bráni upchatiu ciev



jahody
majú výrazný protirakovinový účinok, predpokladá sa, že výskyt rakovinového ochorenia znižujú niekoľkonásobne



hroznové víno
obsahuje látky ničiace karcinogény


zdroj:www.femme.sk