dnes má meniny Sergej
zajtra Alojza
22.10. 2018
Pochúťky pre dojčatá od 6 mesiacov do 1 roka II.
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Ponúkame Vám ďalšiu nádielku receptov na pochúťky pre tých najmenších:


Kaše

Normované na dve porcie.

Fučka s kukuričnou kašou
160 g zemiakov, podľa potreby voda na varenie (tak, aby zemiaky boli vodou iba prikryté), 25 g kukuričnej múky, 10 g rastlinného tuku, 0,5 dl mlieka, zelená vňať na posypanie
Zemiaky dobre umyjeme, ošúpeme, opäť umyjeme, pokrájame na kocky a dáme variť do vriacej vody s rascou do mäkka. Potom pridáme v mlieku rozmiešanú kukuričnú múku a za stáleho miešania pri miernej teplote varíme, pokiaľ nezačne kaša vyfukovať vzduch. Nakoniec pridáme rastlinný tuk, pomiešame, posypeme zelenou posekanou vňaťou.

podávame deťom od 7 mesiacov

ZEMIAKOVÁ RYŽA
160 g zemiakov, voda na varenie podľa potreby, rasca, 10 g rastlinného tuku, 15 g mrkvy na posypanie
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, pokrájame a s rascou dáme variť do vriacej vody. Uvarené scedíme a pretlačíme cez zemiakové tlačidlo tak, aby sa vytvorila podoba ryže, ktorú polejeme rozpusteným tukom, posypeme očistenou a postrúhanou mrkvou.
podávame deťom od konca 6.  mesiaca

KAŠA Z TEKVICE S MALINAMI
180 g tekvice, 60 g malín, 1 polievková lyžica  vody
Tekvicu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a s trochou vody dáme dusiť do rozvarenia. Potom pridáme prebrané dobre umyté maliny alebo jahody.
podávame deťom od 7  mesiacov

Nátierky
Normované na dve porcie.

NÁTIERKA Z VARENÉHO KURČAŤA
80 g mäsa z kurčaťa, 20 g rastlinného tuku, 10g póru, majorán, zelená vňať
Uvarené mäso pokrájame na drobnejšie kúsky a spolu s tukom, majoránom a dobre umytým pórom vyšľaháme na jemnú hmotu, ktorú natierame na chlieb alebo pečivo. Ozdobíme umytou zelenou vňaťou.
podávame deťom od 10 mesiacov

ZELENINOVÁ NÁTIERKA
80 g zeleniny (mrkva, brokolica, kaleráb), 20 g rastlinného tuku , majorán, zelená vňať, pažítka
Očistenú, umytú zeleninu uvaríme nad parou. Potom uvarenú zeleninu spolu s tukom, majoránom a pažítkou vyšľaháme a natierame na chlieb a pečivo.
podávame deťom od 7  mesiacov

JABLKOVÁ NÁTIERKA
80 g jabĺk, 20 g netučného tvarohu , 1 drvený klinček, štipka škorice, 2 polievkové lyžice vody na dusenie
Jablká očistíme, umyjeme, pokrájame a dáme s trochou vody, s klinčekom a škoricou udusiť do mäkka. Potom pridáme tvaroh, vyšľaháme a natierame na vianočku, chlieb alebo pečivo.
podávame deťom od 9  mesiacov

Polievky
Normované na dve porcie.

RASCOVÁ POLIEVKA S RYŽOVOU CESTOVINOU
4 dl vody, 1 mocca lyžička rasce, 10 g ryžovej cestoviny (rezance), 0,5 dl mlieka, 10 g maizeny, 10 g tuku,  zelená  vňať
Do vody dáme variť rascu. Uvarenú scedíme, do vývaru pridáme zátrepku z mlieka a maizeny, povaríme, potom pridáme cestoviny a dovaríme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
podávame deťom od druhej polovice 6. mesiaca a  deťom, ktoré trpia zvýšenou plynnatosťou

RASCOVÁ POLIEVKA SO ZEMIAKMI
1/2 mocca lyžičky rasce, 10g rastlinného tuku, 80g zemiakov, 4 dl vody, 20 g špenátu, zelená vňať
Rascu nasucho opražíme, pridáme mrazený špenát a očistené umyté zemiaky, pokrájané na kocky. Všetko pomiešame, zalejeme horúcou vodou a varíme do zmäknutia. Nakoniec dochutíme posekanou zelenou vňaťou. Pred podávaním roztlačíme.
podávame deťom od 6  mesiacov

HŔSTKOVÁ POLIEVKA S POHÁNKOU
2 polievkové lyžice hrášku (sterilizovaný bez nálevu), 2 polievkové lyžice kukurice, 20 g mrkvy, 20 g póru, 15 g pohánky, 4 dl vody, 10 g rastlinného tuku, 10 g sójovej múky, zelená vňať
Zeleninu očistíme, umyjeme a dáme variť do polomäkka. Potom pridáme prebratú, umytú pohánku a dovaríme do mäkka. Pridáme zátrepku zo sójovej múky s trochou vody, majorán, varíme asi 5 minút. Nakoniec polievku dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
podávame deťom od 10  mesiacov

Bezmäsité pokrmy
Normované na dve porcie.

ZAPEKANÁ BROKOLICA SO SYROM TOFU
180 g brokolice, 10 g syra tofu, 10 g rastlinného tuku, voda na varenie, rasca, 10 g postrúhanej mrkvy
Brokolicu očistíme, dobre umyjeme a dáme spolu s rascou variť do vriacej vody. Uvarenú scedíme, roztlačíme vidličkou, posypeme postrúhaným syrom tofu, polejeme rozpusteným tukom, očistenou, umytou a postrúhanou mrkvou.
podávame deťom od 8 mesiacov, deťom od 10 mesiacov sa môže poliať majonézou z tofu

KALERÁBOVÝ MOZOČEK
180 g kalerábu (gigant), 10 g rastlinného tuku, voda na podliatie, bazalka, zelená vňať, 10g maizeny
Kaleráb očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kocky, mierne nasucho opražíme, podlejeme trochou horúcej vody, pomiešame, pridáme tuk, maizenu, pomiešame, podľa potreby ešte podlejeme trochou horúcej vody a za občasného miešania dodusíme do mäkka. Mozoček by mal mať konzistenciu redšej kaše. Pred dodusením pridáme umytú, posekanú bazalku a zelenú vňať. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.
podávame deťom od konca 6.  mesiaca

Ing. Dáša Ostertágová
zakladateľka Slovenskej spoločnosti racionálnej výživy

čerpané z publikácie: D. Ostertágová: Receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti, vydavateľstvo Motýľ, Bratislava 2000 s povolením autorky a vydavateľstva

sprac. redakcia mamatata.sk