dnes má meniny Paulína
zajtra Sidónia
22.6. 2018
Receptár zdravej výživy (do 1 roka)
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Nápoj
Deťom, ktoré sú úplne dojčené, nie je potrebné podávať iné nápoje ako materské mlieko. Do jedného roka dieťaťu nápoje nesladíme ani neprichucujeme. Čaj zalievame vždy vodou, prevarenou (nie vriacou) o teplote asi 85 stupňov. Mlieko na kokteily používame materské, detské sušené, kravské alebo sójové (pri alergii na kravské mlieko). Kravské mlieko musí byť vždy prevarené.

RASCOVÝ ČAJ S FENIKLOM
4dl vody, ? mocca lyžičky rasce, ? čajovej lyžičky feniklu
Vodu prevaríme a časťou horúcej vody zalejeme rascu a fenikel. Necháme vylúhovať asi 3 minúty. Potom čaj scedíme, do vylúhovaného čaju pridáme druhú časť vody.
podávame deťom od 6 mesiacov

Kaša
Do jedného roku nepoužívame soľ, ani iné ochucovadlá a koreniny (napr. Vegetu, Solčanku, koreninové omáčky, čierne korenie a pod.) Normované na dve porcie.

BROSKYŇOVÁ KAŠA S JABLKAMI A RYŽOU
120g broskýň, 40g jabĺk, 20g varenej ryže
Broskyne zbavíme kožky,odkôstkujeme, roztlačíme. Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jadrovníka, postrúhame a spolu s uvarenou ryžou pridáme k broskyniam. Spolu všetko vyšľaháme na kašu.
podávame deťom od 7 mesiacov

Nátierka
Nátierky deti obľubujú najmä, ak sa im podávajú rôzne upravené, natreté na rozličných pečivách, chlebíkoch, keksoch, piškótach. Nátierky sa môžu pripravovať z rôznych druhov potravín, vhodne upravených, veselo ozdobených napr. ako tvár šaša, slniečka alebo rôzne vykrajované vo forme srdiečka, štvorčekov, postavených ako vojačikov apod. Takto pripravené chlebíky s radosťou a chuťou konzumujú aj samé. Nebráňme im, ak jedia rúčkami a trochu sa ušpinia. Nezabúdajme, že deťom jedlo solíme až od jedného roku. V nátierkach sú ukryté mnohé živiny, ktoré môžu dieťaťu pre jeho zdravie urobiť len to najlepšie. Nátierky môžeme podávať na raňajky, desiatu či olovrant. Normované na dve porcie.

NÁTIERKA ZO ŠPENÁTU
80g mrazeného špenátu, 20g rastlinného tuku, 1 polievková lyžica mlieka, bazalka, červená repa na ozdobu
Špenát udusíme s mliekom do mäkka. Vychladíme a spolu s tukom a majoránom vyšľaháme na penu. Natierame na chlieb alebo pečivo. Ozdobíme červenou repou, starším deťom kapiou.
podávame deťom od 9 mesiacov

Polievka
Polievky by mali tvoriť základ výživy dieťaťa. Pripravujú sa odlišne ako polievky pre staršie deti a dospelých. Pre malých jedákov je potrebné polievky pripravovať v čo najširšom sortimente, pestro upravované, prichucované zelenými vňaťami alebo jemnými bylinkami. Na zahustenie deťom do 8 mesiacov života používame potraviny bez obsahu lepku (napr. zemiaky, ryžu, maizenu alebo ryžové cestoviny). Od 8 mesiacov môžeme používať obilniny (napr. cestoviny, krúpy, krúpky, pohánku, ovsené vločky, pšeno a pod.) Do jedného roku polievku nesolíme. Normované na dve porcie.

BROKOLICOVÁ POLIEVKA S HMLOVINOU Z KUKURIČNEJ MÚKY
100g brokolice, 3dl vody, 15g kukuričnej múky, 1dl mlieka, 10g rastlinného tuku.
Z brokolice vyberieme mladé jemné časti, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a dáme variť do studenej vody do mäkka. Z mlieka a kukuričnej múky urobíme redšie cesto, ktoré vidličkou prilievame do vriacej vody a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme tuk..
podávame roztlačené vidličkou deťom od druhej polovice 6 mesiaca

Omáčka
Omáčky sú vďačným pokrmom pri výžive dojčiat najmä v prvých mesiacoch prechodu na inú stravu. Podávajú sa samostatne alebo v kombináciách s inými pokrmami, najmä s mäsom, zeleninou, pudingmi a pod. Pripravujú sa s mliekom, pre staršie a nedojčiace deti sa môže použiť jogurt. Zahusťujú sa zátrepkou z mlieka alebo jogurtu a maizeny alebo sójovej a kukuričnej múky, pre deti od 10 mesiacov sa môže použiť obyčajná múka. Tuk sa používa rastlinný alebo olej. Dochucuje sa zelenými vňaťami, jemnými bylinkami a citrónovou alebo pomarančovou šťavou pre deti od 10 mesiacov. Alergickým deťom citrónovú alebo pomarančovú šťavu nepodávame. Majonézy sú zostavené tak, že sa v nich nenachádzajú rizikové potraviny (napr. surové vajcia, smotana a pod.) Sú pripravované zo zdravých potravín a chuťovo sú výborné. Najmä v letných mesiacoch si po ich dochutení môžu pochutnať aj dospelí. Soľ ani pri týchto pokrmoch deťom do 1 roka nepodávame. Normované na 2 porcie.

ZEMIAKOVÁ OMÁČKA
80g zemiakov, 2 dl vody, 1 menší bobkový list, 1 dl mlieka, 15g maizeny, 20g rastlinného tuku
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a dáme variť do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a maizeny, bobkový list a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Po uvarení bobkový list vyberieme, aby omáčka nezhorkla, pridáme tuk a pomiešame.
podávame deťom od 6 mesiacov
 

  Ing. Dáša Ostertágová
zakladateľka  Slovenskej spoločnosti racionálnej výživy viac informácií a receptov v jej publikácii: Receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti

čerpané z publikácie: D. Ostertágová: Receptár zdravej výživy pre dojčatá a deti, vydavateľstvo Motýľ, Bratislava 2000
s povolením autorky a vydavateľstva

FOTO © Impresa Art, s,.r.o.