dnes má meniny Gertrúda
zajtra Bernard
19.5. 2022

Poznáte Ochucovadlo Podravka, ľudovo prezývané vegeta alebo jednoducho Podravka? Že sa pýtame! Však pri varení ho používali už naši starkí, rodičia a radi po ňom siahneme aj my. Je súčasťou našich kuchýň dlhé roky. Pýtate sa, ako je to možné? Dôvod je veľmi jednoduchý: ak jedlu niečo chýba, Podravka ho dochutí k najvyššej spokojnosti!

Čo by bola Veľká noc bez nadýchaného, do zlatista vypečeného mazanca! Tento voňavý bochník, plný vajec, masla, hrozienok a mandľových lupienkov bol odjakživa symbolom nového života a hojnosti po dlhej zime a pôste. Tradične sa pripravuje z kysnutého cesta, to však má svoje úskalia. Preto, ak chcete radšej istotu, skúste ho pripraviť s tvarohom podľa Eriky z blogu Kapka medu. Bude voňať po masle a bude vláčny, nadýchaný a ľahučko navinulý. Na rozdiel od kysnutého nepraskne ani sa nezrazí a zmizne tak rýchlo, že ho budete čoskoro pripravovať znova. Aj mimo Veľkú noc. 

Chýba vám atmosféra a chuťovky zo streetfoodových festivalov, bistier a kulinárskych maringotiek? Zažívame obdobie, keď sa výnimočnosť vychutnávania si jedla vonku v príjemnej spoločnosti priateľov a najbližších prenáša do kuchýň a obývačiek. Známe prostredie domova ponúka priestor pre nové gastronomické nápady, hranie sa so štýlovým servírovaním či vymýšľanie nových a prekvapivých chutí. Aby všetko dobre klaplo, potrebujete rovnako trendových a chutných „parťákov“. Tými najlepším sú streetfoodové McCain hranolčeky Crispers, Skin On Fries, Fri’Style a horúca novinka zo sladkých zemiakov Sweet Potatoes. Najlepšie chutia doma, pripravujú sa pečením v rúre a radi sa zapoja do vašich jednoduchých i zložitejších domácich kulinárskych výčinov. Tak neváhajte a pripravte si trendové streetfood hranolčeky priamo u vás doma. Receptové inšpirácie na vás čakajú na www.mccain.sk.

Siahnite po klasike, ktorú môžete trochu pozmeniť: chutných kuracích stehnách pomaly pečených s koreňovou zeleninou. Tá nielenže dodá mäsu krásnu vôňu, ale aj nový rozmer chuti a potrebné minerály, stopové prvky a vlákninu. A najlepšie na tom je, že ide o naozaj jednoduchý recept, ktorého hlavnú prácu urobí rúra. A vy si medzitým môžete zacvičiť.

Vôňa klinčekov, škorice, zázvoru a medu neodmysliteľne patrí k predvianočnému času. A k nedeli zase patrí bábovka. A keď ich skombinujete, je tu tip na úžasnú pochúťku na adventnú nedeľu: perníkovú bábovku. Že váš posledný pokus o perník vyzeral skôr ako kameň? Nebojte sa, recept od autorky blogu Zo srdca do hrnca je zaručenou vstupenkou do adventného raja.

Prípravy na Vianoce už pomaly začínajú, samozrejmosťou je aj tradičné pečenie štól, vianočiek a ďalších dobrôt. Ak sa chcete tento rok blysnúť originálnymi cukrovinkami, ktoré lahodia ako oku, tak aj chuťovým bunkám, máme pre vás tip na rýchlu roládu, ktorej príprava nezaberie viac ako 15 minút. Dokonale zladené chute orieškov, mandľového likéru a želatínových cukríkov Haribo Szalon Mix potešia každého milovníka sladkých cukroviniek. Tiež už cítite tú lahodnú chuť?

Obľúbený sviatok strašidiel a masiek sa nezastaviteľne blíži a s ním aj množstvo príležitostí predviesť sa v kuchyni nielen vašej rodine, ale aj priateľom či kolegom na štýlovej párty. Z receptáru Kuchyne Lidla vyskladáte menu na každú halloweensku príležitosť.

Toto tradičné grécke jedlo je vlastne variáciou na francúzsku dusenú zeleninu „ratatouille“. Základom je veľa zeleniny, bylinky, trochu korenia a olivový olej. Briam sa podáva v nádobe, v ktorej bol upečený, a slúži ako vynikajúca príloha aj ako samostatné jedlo. A najlepšie na tom je, že je naozaj jednoduchý a môžete ho obmieňať podľa toho, čo sa práve urodilo v záhrade alebo čo ste si priniesli z farmárskeho trhu. Ak neviete, ako na to, vyskúšajte recept Ely Krídlovej, autorky blogu „Zo srdca do hrnca“.

Svetovo najobľúbenejšou polievkou je kurací vývar, len za mesiac sa zje v priemere sto miliónov tanierov. Titul najdrahšia si zas vyslúžila Budhova miska so žraločou plutvou, ktorú si môže vychutnať len pár desiatok ľudí. Jednoduchá či luxusná, podstatná je chuť! Z receptáru Kuchyne Lidla si preto vyberú fanúšikovia slovenskej kuchyne ale aj internacionálne duše.

Varenie je pre mnohých vášňou. Radi vymýšľajú nové recepty a sú schopní stráviť v kuchyni hoci aj celý deň. Čo ale ostatní, ktorí by mali najradšej navarené chutné jedlo v priebehu pár minút? S receptami z Kuchyne Lidla bude delikátne jedlo na stole do 30 minút.