dnes má meniny Olympia
zajtra Eugénia
17.9. 2021

Varenie je pre mnohých vášňou. Radi vymýšľajú nové recepty a sú schopní stráviť v kuchyni hoci aj celý deň. Čo ale ostatní, ktorí by mali najradšej navarené chutné jedlo v priebehu pár minút? S receptami z Kuchyne Lidla bude delikátne jedlo na stole do 30 minút.

Pečené alebo pomaly grilované bravčové rebierka plné lahodného, šťavnatého mäsa sú nadpozemskou pochúťkou ako stvorenou na letné stretnutia s priateľmi. Aby však boli skutočne perfektné, treba ich dokonale namarinovať. A tiež poznať niekoľko trikov, o ktoré sa s nami podelil svetobežník a vynikajúci kuchár Dalibor Rakoczy alias Pán Tymián vo svojom recepte na marinované bravčové rebrá so šalátom Coleslaw. Túto špecialitu v americkom štýle by ste určite mali čo najskôr vyskúšať!

Domáca granola je zdravá dobrota zo zapečených orechov, semienok, kokosových lupienkov, pufovanej ryže a ďalších ingrediencií. Je to lahôdka, ktorá vás nemôže len tak minúť. Lenže vo väčšine receptov sú základom nejaké vločky a tiež veľa cukru. „Veľmi milo ma prekvapilo, že aj bez vločiek a cukru granola funguje a chutí skvelo,“ hovorí blogerka Live With Anny. Granola sa skvelo hodí k domácemu jogurtu. Spolu vytvoria raňajkový pár, na aký sa nezabúda.

Foto: Live With Anny

 

Prvé dozreté jahody už útočia na naše zmysly a my sa toho krehkého šťavnatého zázraku nevieme nabažiť. Medzi klasiku, ktorá by na vašom stole nemala chýbať, určite patria delikátne tvarohové knedličky plnené týmito božskými plody.Vyskúšajte recept blogerky LiveWithAnny -  táto lahôdka sa dozaista zapíše medzi najlepšie počiny tohtoročného skorého leta a vaši stravníci naňu budú dlho spomínať. Dobrá správa je, že pri platni nestrávite celé dopoludnie.

I keď si dnes každý spojí quiche s francúzskou kuchyňou, tento jedinečný slaný koláč vznikol v nemeckom stredovekom kniežactve Lothringen, ktoré Francúzi neskôr premenovali na Lorraine. A slovo „quiche“ je skomoleným slovom „Kuchen“, čo znamená torta. Pôvodný „quiche Lorraine“ si rýchlo získal svoje čestné miesto nielen vo Francúzsku, ale aj v Anglicku a postupne prenikol s mnohými úpravami do ďalších krajín. Skvelé je na ňom úplne všetko. Nielen dokonalá chuť, ale aj to, že naň zužitkujete podľa svojej fantázie prakticky čokoľvek a ľahko pripravíte i vegetariánsku obmenu. Quiche môžete podávať ako predkrm, ľahký letný obed, večeru alebo neskoré raňajky. Najprv sa quiche pripravoval z chlebového cesta, až neskôr sa začalo používať krehké. Rovnako ako to robí blogerka Live with Anny, ktorej recept prinášame.

Kvalitné a chutné jedlo dokáže bezpochyby zlepšiť celý deň. Obed je čas, na ktorý sa všetci tešíme ale čo po ňom? Poobedie je najvhodnejšia chvíľa na niečo malé a sladké.

Tento výdatný a pritom jednoduchý pokrm s vôňou francúzskeho vidieka podľa blogerky Live With Anny si vás celkom získa. V jednej úžasnej harmónii spája chute a vône hovädzieho mäsa, koreňovej zeleniny a byliniek, hlbšie tóny mu dodáva červené víno. Vyžaduje jediné – čas. Za to sa vám zaručene odmení zážitkom z najvyšších kulinárskych sfér a mäsom takým mäkkým, že sa bude v ústach samo rozplývať. A pokojne pripravte pár porcií navyše. Táto dobrota je totiž s každým ďalším dňom ešte lepšia. A ešte jedna dobrá správa: ak použijete rúru s programom na pomalé pečenie, obstará za vás väčšinu práce sama.

Superfood Ajvar, 100 % zeleninová príloha z paprík a baklažánu, je stále obľúbenejšia aj v našom regióne. Možno ho aj vy poznáte z dovoleniek v Chorvátsku, pretože práve z tejto krajiny Ajvar pochádza. Táto výživná pochúťka je dokonca prezývaná aj kaviárom vegetariánov a vegánov, pretože vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva chuť, prirodzenú farbu zeleniny a všetky cenné vitamíny a minerály. Vedeli ste, že len 100 g Ajvaru pokryje odporučenú dennú dávku vitamínu C? Ajvar Podravka neobsahuje konzervanty, arómy ani umelé farbivá a v kuchyni sa dá použiť na množstvo spôsobov. Je ideálnym nielen ku grilovaným dobrotám, ale stane sa aj vašou obľúbenou ingredienciou pri pečení slaných jedál. Vynikne tiež ako chutná zeleninová príloha, zdravá nátierka na pečivo alebo v šalátoch. Viac na www.podravka.sk.

Podravka, pôvodne chorvátska rodinná firma, ktorá dnes pôsobí na celom svete, zachováva tradičnú chuť Ajvaru, ktorú poznáte z dovoleniek v Chorvátsku. 

Čo si môžete z neho ukuchtiť?

Tieto malé guľôčky, pripomínajúce miniatúrne pomaranče, skvostne spájajú chuť ryže, mozzarelly, sušených paradajok a ďalších delikates, všetko obalené a opečené. Po pomarančoch majú napokon aj meno – arancini sú totiž po taliansky pomaranče. Toto sicílske národné jedlo sa tradične pripravuje na juhu Talianska na sviatok sv. Lucie. Vyskúšajte ho ale pokojne už teraz podľa originálneho receptu šéfkuchára a svetobežníka Dalibora Rakoczyho. Je to lahôdka, ktorú môžete pripraviť naozaj zdravo. Ak totiž zapojíte do akcie teplovzdušnú fritézu Gorenje AF1409DB, na upraženie dozlatista vám postačí doslova pár kvapiek oleja.