dnes má meniny Viola
zajtra Gertrúda
18.5. 2022
Dokonalé pomaly dusené hovädzie mäso na červenom víne
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Tento výdatný a pritom jednoduchý pokrm s vôňou francúzskeho vidieka podľa blogerky Live With Anny si vás celkom získa. V jednej úžasnej harmónii spája chute a vône hovädzieho mäsa, koreňovej zeleniny a byliniek, hlbšie tóny mu dodáva červené víno. Vyžaduje jediné – čas. Za to sa vám zaručene odmení zážitkom z najvyšších kulinárskych sfér a mäsom takým mäkkým, že sa bude v ústach samo rozplývať. A pokojne pripravte pár porcií navyše. Táto dobrota je totiž s každým ďalším dňom ešte lepšia. A ešte jedna dobrá správa: ak použijete rúru s programom na pomalé pečenie, obstará za vás väčšinu práce sama.

Pripravte si:

˗          1 kg bio hovädzích kociek na guľáš – najlepšia je glejovka, vhodné sú aj líčka. Ak si neveríte, že bude mäso mäkké, môžete použiť aj vyzreté hovädzie zadné.

˗          4 väčšie červené cibule

˗          200 g slaniny

˗          700 g paradajok

˗          350 g mrkvy (6 ks)

˗          400 g zeleru

˗          200 g šampiňónov

˗          750 ml suchého červeného vína

˗          soľ, čierne korenie, rozmarín, prípadne tymian

˗         3 strúčiky cesnaku

˗          podľa potreby vodu

Foto: MORA

Postup:

Rozpáľte veľký liatinový hrniec, potom nalejte malé množstvo oleja a nechajte v ňom postupne zo všetkých strán opiecť kúsky hovädziny. Dôležité je nechať každý kúsok dôkladne zatiahnuť z každej strany. Nevkladajte preto všetky kocky naraz, inak by mäso pustilo šťavu, stratilo chuť a bolo vysušené.

Keď je mäso opečené, vyberte ho a vložte do hrnca nadrobno nakrájanú slaninu. Krátko ju opečte a potom pridajte šampiňóny nakrájané na väčšie kúsky. Keď budú dostatočne opečené, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a znovu opekajte, kým nie je cibuľa opečená krásne dozlatista.

Potom pridajte nadrobno pokrájanú mrkvu, zeler, paradajky a cesnak. Všetko opäť krátko opečte. Potom vráťte mäso do hrnca. Osoľte, okoreňte a pridajte rozmarín, prípadne ďalšie bylinky podľa chuti.

Všetko zalejte červeným vínom a priveďte k varu. Potom vložte odkryté do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte asi 1,5 hodiny. Ak máte rúru s parnou funkciou, ako je napríklad MORA VTPS 547 BX, môžete v tejto fáze použiť aj paru. Potom teplotu znížte na 130 °C a pečte pri horno-dolnom ohreve už bez pary ďalšie 2 hodiny, prípadne zvoľte špeciálny program na pomalé pečenie. Počas pečenia premiešavajte a v prípade potreby podlievajte vodou. Pri tomto postupe mäso dokonale zmäkne a zároveň ostane vo vnútri šťavnaté; alkohol sa odparí. Ako príloha je vynikajúci čerstvý chlieb.

Tip na rúru s parnou funkciou a programom na pomalé pečenie

Nielen pri príprave tohto receptu skvelo poslúži vstavaná rúra MORA VTPS 547 BX s parnou funkciou. Patentovaný vnútorne klenutý tvar rúry, inšpirovaný tradičnou kamennou pecou, necháva horúci vzduch cirkulovať rovnomerne zo všetkých strán okolo pripravovaného pokrmu, aby bol výsledok vždy perfektný.

Výkonná rúra s objemom 70 l má niekoľko programov: nielen klasické pečenie a gril s ventilátorom i bez, ale aj teplovzdušné alebo klasické pečenie s parou. Má aj ECO funkciu na pomalé pečenie pri nižšej teplote, rýchly predohrev a rozmrazovanie. O čistotu vnútra rúry sa postará automatický pyrolitický program.

Praktické sú aj teleskopické výsuvy a tlmené dovieranie dvierok. Rúra v elegantnom nerezovom prevedení s úpravou proti odtlačkom prstov sa pohodlne ovláda pomocou klasických gombíkov.
Odporúčaná cena je 399 EUR.

MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.sk

MORA a príjemné chvíle s rodinou patria k sebe už takmer dvesto rokov.

A pretože dobré jedlo a pečenie nemôžu vo väčšine rodín chýbať, prichádza MORA s celoročnou akciou, v ktorej zákazníci získajú pri nákupe akejkoľvek vstavanej rúry MORA 10 balení múky zadarmo až domov.

A k súprave vybraných vstavaných spotrebičov osemdielnu kolekciu kvalitného nerezového riadu v hodnote 199 EUR zadarmo.

Viac o akciách na www.mora.sk v sekcii „Promo Akcie“.

PR