dnes má meniny Gizela
zajtra Viola
17.5. 2022
Pečený pstruh na masle s hráškovým pyré
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Táto rybacia klasika jednoducho nadchne aj toho, kto so sladkovodnými rybami ešte len začína. A je to aj skvelý spôsob, ako naučiť deti jesť zdravo a do jedálnička pridať ryby v inej podobe než ako mrazené kocky známe pod krycím názvom filé. Vyskúšajte recept tak, ako ho pripravuje šampiónka Jana Dukátová – špičková slovenská kajakárka a majsterka sveta. „Túto zdravú a dokonale diétnu lahôdku vyčarujete raz dva a šmrnc jej dodáte krásne zeleným hráškovým pyré,“ hovorí Jana Dukátová, ambasádorka značky MORA.

Budete potrebovať:
Hráškové pyré

-          30 g masla

-          1 veľkú cibuľu

-          350 g hrášku

-          100 ml 33 % smotany

-          100 ml vody

-          soľ

-          čierne korenie

Pstruh

-          2 vypitvaných pstruhov

-          1 citrón

-          150 g masla (na plátky)

-          soľ

-          čierne korenie

-          2 vetvičky tymianu

-          2 vetvičky rozmarínu

Postup:

Najprv si pripravte hráškové pyré. V rajnici si rozohrejte maslo a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte hrášok, podlejte trochou vody a nechajte chvíľu podusiť, kým nebude hrášok mäkký. Pridajte smotanu, soľ, čierne korenie a nechajte prikryté asi 5 minút povariť. Nakoniec všetko pomocou tyčového mixéra rozmixujte na hladké pyré.

Pstruhy umyte a dôkladne osušte. Po bokoch ich niekoľkokrát narežte, osoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte plátok masla, bylinky a plátok citróna.

Na platni rozpáľte veľkú panvicu so silným dnom. Rozpusťte na nej dva plátky masla a opečte pstruhy z každej strany. Restujte zhruba 2 minúty.

Nakoniec pstruhy vložte do zapekacej misy, položte na ne plátky masla a citróna. Pečte v dopredu predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút. Skvelo poslúži rúra MORA VT 779 BX, ktorá ma aj funkciu na gratinovanie alebo pečenie väčších kusov mäsa a rýb. Po upečení podávajte s čerstvými bylinkami, plátkami citróna a hráškovým pyré. Dobrú chuť!

foto pstruha MORA a Jana Dukátová

O Jane Dukátovej

Jana Dukátová je špičková slovenská kajakárka, majsterka sveta vo vodnom slalome z roku 2006 a historicky prvá majsterka sveta v kategórii kanoe – ženy z roku 2010. Je aj víťazkou seriálu Svetového pohára 2009, 2010, 2011, 2013 a medailistkou seriálu Svetového pohára v rokoch 2014, 2015, 2016 i 2017. Je trojnásobnou majsterkou Európy do 23 rokov a akademickou majsterkou sveta.

Na Majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode v roku 2010 sa jej podarilo získať medailu v každej kategórii, ktorej sa zúčastnila. V roku 2006 bola za svoj mimoriadny talent ocenená Cenou Ondreja Nepelu, ktorú na Slovensku udeľuje olympijský výbor športovcom do 23 rokov s výraznou športovou perspektívou. Na olympiáde v Londýne v roku 2012 skončila na 6. mieste, na OH v Riu de Janeiro na skvelom 4. mieste. Od roku 2004 je Jana pravidelnou členkou reprezentačného družstva vodných slalomárov SR. Zároveň je členkou olympijského „Top tímu“ Slovenska a je aj ambasádorkou Európskeho týždňa športu – celoeurópskeho projektu na podporu zdravého životného štýlu.

Jana Dukátová je nielen špičková športovkyňa, ale aj aktívna žena a mama. „Ako ambasádorka značky MORA sa s fanúšikmi pravidelné delí o nové tipy a triky, ako jesť zdravo a vyvážene bez prehnaných diét. Jana motivuje aj k pravidelnému pohybu, ktorý je pre zdravý životný štýl veľmi dôležitý. Našťastie sa už začíname zase vracať k voľnočasovým aktivitám pre rodiny s deťmi,“ vysvetľuje Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje group.

Tip na rúru s programom na zapekanie

Vstavaná multifunkčná rúra MORA VT 779 BX v elegantnom nerezovom variante s extra veľkým objemom 71 l sa ovláda pomocou prehľadného intuitívneho dotykového panelu, ktorý umožňuje nastaviť širokú škálu prednastavených režimov rúry i ďalších funkcií vrátane presnej aktuálnej teploty v rúre. Patentovaný vnútorný zaoblený tvar rúry podľa vzoru tradičných kamenných pecí necháva horúci vzduch prúdiť rovnomerne okolo pripravovaného pokrmu, ktorý tak bude vždy perfektne prepečený a šťavnatý. Rúra má pätnásť rôznych programov vrátane zapekania, rozmrazovania alebo udržovania teploty pokrmu. Ale aj špeciálne programy na pečenie chleba, rezňov, kotliet, rebierok alebo hydiny. Skvelý je aj program na pozvoľné pomalé pečenie na nízkej teplote. Nechýbajú ani automatické programy. Praktické je čistenie EcoClean pomocou pary z vody naliatej do pekáča, manipuláciu s horúcimi pokrmami uľahčujú dokonca tri teleskopické výsuvy.

Odporúčaná cena je 499 EUR.

MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.sk

MORA a príjemné chvíle s rodinou patria k sebe už takmer dvesto rokov. A pretože dobré jedlo a pečenie nemôžu vo väčšine rodín chýbať, prichádza MORA s celoročnou akciou, v ktorej zákazníci získajú pri nákupe akejkoľvek vstavanej rúry MORA 10 balení múky zadarmo až domov. A k súprave vybraných vstavaných spotrebičov osemdielnu kolekciu kvalitného nerezového riadu v hodnote 199 EUR zadarmo. Viac o akciách na www.mora.sk v sekcii „Promo Akcie“.

PR