dnes má meniny Bernard
zajtra Zina
20.5. 2022
Halloween na tanieri
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Obľúbený sviatok strašidiel a masiek sa nezastaviteľne blíži a s ním aj množstvo príležitostí predviesť sa v kuchyni nielen vašej rodine, ale aj priateľom či kolegom na štýlovej párty. Z receptáru Kuchyne Lidla vyskladáte menu na každú halloweensku príležitosť.

Kuracie pečienky s hruškami a orechmi

Počet porcií:4

Suroviny

hrsť vlašských orechov Alesto
400 g kuracej pečene
olivový olej Primadonna
3 hrušky
4 strúčiky cesnaku
1 zväzok lahôdkovej cibuľky
biele pečivo podľa chuti (napr. ciabatta)
čerstvý tymian
150 ml červeného suchého víno
50 g masla Pilos
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
50 g šalátu mix
šťava z ½ citróna
 

Postup

Na suchej panvici krátko orestujeme orechy.

Pečienky očistíme, prekrojíme a opekáme na rozohriatej panvici s olejom. Po chvíli pridáme na menšie kúsky nakrájané dve hrušky, na drobno nasekané tri strúčiky cesnaku a biele časti lahôdkovej cibuľky. Premiešame a restujeme do zlatista.

Medzitým opečené orechy preložíme do misky a na panvicu nalejeme olej, na ktorom opečieme krajce pečiva.

Orestované pečienky ochutíme tymianom, podlejeme vínom a chvíľu povaríme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom pridáme maslo, osolíme, okoreníme a stiahneme z ohňa.

Tip: Pečienky solíme až pred dovarením, aby nestvrdli.

Opečené krajce zľahka potrieme strúčikom cesnaku.

V miske zmiešame umytý šalát, orestované podrvené orechy, nakrájanú čerstvú hrušku a nasekané zelené časti lahôdkovej cibuľky. Ochutíme olejom, soľou, korením a citrónovou šťavou.

Servírovanie

Na opečené krajce rozvrstvíme restované pečienky a prelejeme výpekom. Servírujeme s hruškovým šalátom.

 

Halloweenske Pavlovovej tortičky

Počet porcií:6

Potrebujeme: robot s nadstavcom metlička, stierku, 4 cukrárske vrecká (2 x s ozdobnou špičkou, 1 x s veľkou a 1 x s malou hladkou špičkou), papier na pečenie, veľký plech

Čas sušenia:1 hodina a 30 minút

Suroviny

Pavlovovej tortičky:

8 bielkov (240 g)
340 g kryštálového cukru Castello
170 g práškového cukru Castello
1 lyžica šťavy z citróna
1 lyžica Zlatého klasu

Malinová omáčka:

250 g mrazených malín
80 ml vody
šťava z 1 citróna
50 g kryštálového cukru Castello
10 g Zlatého klasu

Krém:

250 g mascarpone Lovilio
250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)

Ozdoba:

roztopená horká čokoláda J. D. Gross

Postup

Bielky vyšľaháme na stredných otáčkach do peny. Potom k nej po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor. Vznikne tuhý lesklý sneh, do ktorého na vysokých otáčkach krátko zašľaháme práškový cukor. Nakoniec ešte zašľaháme citrónovú šťavu a Zlatý klas.

Pripraveným cestom naplníme dve cukrárske vrecká – jedno s ozdobnou a druhé s veľkou hladkou špičkou. Pomocou ozdobnej špičky na plech vystlaný papierom na pečenie vytvoríme základný plný kruh okolo ktorého urobíme vyšší okraj, aby nám vznikla priehlbina, ktorú budeme neskôr plniť – telá postavičiek. Vedľa pomocou veľkej hladkej špičky vytvoríme pusinky – hlavy postavičiek. Tortičky sušíme v rúre vyhriatej na 90 °C približne 90 minút. Upečené ich necháme vychladnúť.

Malinová omáčka

V hrnci rozvaríme maliny s 50 ml vody, citrónovou šťavou a cukrom. Pridáme Zlatý klas rozmiešaný v 30 ml vody. Prevaríme, prelejeme do misky a necháme vychladnúť.

Krém

Mascarpone vyšľaháme so smotanou do tuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou. Telá postavičiek naplníme omáčkou. Pridáme vrstvu krému. Na ňu položíme hlavy postavičiek a pomocou roztopenej čokolády dokreslíme oči.

 

Torta pre deti k Halloweenu

Počet porcií:15

Potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, ponorný mixér, šľahací mixér, sitko, strúhadlo, stierku, 2 formy na pečenie (priemer 20 cm), valček, ostrý nožík, štetce na maľovanie, formičku na vykrajovanie v tvare listu

Suroviny

Korpus:

840 g tekvicového pyré (asi 1,6 kg tekvice hokkaido)
8 vajíčok
360 g kryštálového cukru Castello
440 ml slnečnicového oleja Vita D´or
600 g polohrubej múky Castello
4 lyžičky sódy bikarbóny Castello
2 lyžičky kypriaceho prášku Castello
1 lyžička soli Castello
4 lyžičky mletej škorice Mikado
kôra z 2 pomarančov

Plnka:

450 g zmäknutého masla Pilos
400 g práškového cukru Castello
šťava z 1 citróna
kôra z 2 pomarančov
360 g nátierky z čerstvého syra Goldessa classic

Ozdoba:

1 kg fondánu (čierny, oranžový a zelený)

Postup

Korpus

Tekvicu očistíme, nakrájame na kúsky a upečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C. Keď vychladne, rozmixujeme ju na pyré. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Opatrne prilejeme olej a zašľaháme aj tekvicové pyré. Preosiate suché ingrediencie a pomarančovú kôru primiešame už ručne. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 35-45 minút.

Plnka

Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do nadýchanej peny. Pridáme šťavu z citróna a pomarančovú kôru. Ručne stierkou vmiešame krémový syr.

Torta

Upečené a vychladnuté korpusy rozrežeme vodorovne na polovice. Potierame ich krémom a vrstvíme na seba. Na záver celú tortu potrieme krémom a necháme stuhnúť.

Na ozdobenie

Stuhnutú tortu zrežeme do tvaru tekvice. Čierny fondán rozvaľkáme a nalepíme na jednu stranu torty. Oranžový fondán rozvaľkáme na veľký kruh a vyrežeme doň oči, nos a ústa tekvice. Fondán opatrne položíme na tortu – tvárou na čierny fondán. Miesta, kde sa fondány dotýkajú „zlepíme“ vodou. Prebytočný fondán zrežeme. Na vrch torty umiestnime stopku a lístky zo zeleného fondánu. Tortu pomocou štetca potrieme vodou, aby sa leskla a môžeme vytieňovať hnedým farbivom.

PR