dnes má meniny Gertrúda
zajtra Bernard
19.5. 2022
Domáca mango granola bez cukru a vločiek
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Domáca granola je zdravá dobrota zo zapečených orechov, semienok, kokosových lupienkov, pufovanej ryže a ďalších ingrediencií. Je to lahôdka, ktorá vás nemôže len tak minúť. Lenže vo väčšine receptov sú základom nejaké vločky a tiež veľa cukru. „Veľmi milo ma prekvapilo, že aj bez vločiek a cukru granola funguje a chutí skvelo,“ hovorí blogerka Live With Anny. Granola sa skvelo hodí k domácemu jogurtu. Spolu vytvoria raňajkový pár, na aký sa nezabúda.

Foto: Live With Anny

 

„Do základu som použila mangové pyré – trochu som sa bála, že sa pripáli a zhorkne, ale vôbec nie. Aj som tú chuť manga v granole jemne cítila. Nakoniec si myslím, že by sa dalo použiť aj iné ovocie – napríklad  banán alebo jablko,“ hovorí Anny. A čo budete potrebovať? Na 9–10 porcií mango granoly si pripravte tieto suroviny:

˗          200 g mangového pyré (očistené a rozmixované mango)

˗          30 g kokosového tuku

˗          30 g sezamu

˗          50 g slnečnicových semienok

˗          35 g vlašských orechov (pokojne pridajte viac, ja som použila zvyšok, čo som mala doma)

˗          100 g mandlí

˗          100 g kešu

˗          30 g pšenových pukancov (ak chcete paleo granolu, tak vynechajte)

˗          40 g kokosu (používam bio, ten nie je taký suchý)

˗          100 g pokrájaných sliviek

˗          100 g hrozienok

˗          lyžička škorice alebo lyžica kakaa na dochutenie

A ako Anny granolu pripravuje? „Najprv vložte všetky sypké ingrediencie do misky a zalejte ich tekutými surovinami. Zmes premiešavajte prstami, aby sa vločky dostatočne navlhčili. Potom ich rozložte na plech a pečte na nízkej teplote, max. 100 °C, za občasného miešania asi 30–45 minút do zlatista,“ odporúča Anny.

Keď použijete napríklad rúru MORA VT 779 BX, nebudete musieť zmes ďalej sušiť v sušičke – takto pripravená granola vydrží aj niekoľko týždňov. V rovnakej rúre si hravo pripravíte tiež vlastnoručný domáci jogurt aj bez jogurtovača. Stačí zľahka zvariť 1 l čerstvého (teda nie trvanlivého) plnotučného mlieka, ktoré môžete aj zmiešať s kondenzovaným mliekom pre sladšiu chuť. Po vychladnutí asi na 40 °C vmiešajte kvalitný biely jogurt so živou kultúrou. Zmesou naplňte zaváracie poháre a bez viečok ich vložte do rúry. S automatickým programom na výrobu jogurtov tu budú „oddychovať“ 6 hodín pri teplote 50 °C. Potom poháre vyberte, uzavrite a vložte do chladničky. Zhruba za 2 hodiny sa môžete tešiť na vynikajúci domáci jogurt, ktorý si ľahko dochutíte granolou, džemom, rozpustenou čokoládou alebo medom.

Spomínaná vstavaná multifunkčná rúra VT 779 BX v elegantnom nerezovom vyhotovení si vás získa aj extra veľkým objemom 71 l. Skvelé je aj patentované vnútro rúry podľa vzoru tradičných kamenných pecí, ktoré zaručuje rovnomerné pečenie za každej okolnosti. Rúra má pätnásť rôznych programov vrátane zapekania, rozmrazovania alebo udržovania teploty pokrmu. Ale aj špeciálne programy na pečenie chleba, rezňov, kotliet, rebierok alebo hydiny. Skvelý je aj program na pozvoľné pomalé pečenie na nízkej teplote. Nechýbajú ani automatické programy – napríklad práve na výrobu jogurtov. Praktické je čistenie EcoClean pomocou pary z vody naliatej do pekáča, manipuláciu s horúcimi pokrmami uľahčujú dokonca tri teleskopické výsuvy.

Odporúčaná cena je 499 EUR.

 

MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.sk

pr