dnes má meniny Gizela
zajtra Viola
17.5. 2022
Marinované bravčové rebrá
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Pečené alebo pomaly grilované bravčové rebierka plné lahodného, šťavnatého mäsa sú nadpozemskou pochúťkou ako stvorenou na letné stretnutia s priateľmi. Aby však boli skutočne perfektné, treba ich dokonale namarinovať. A tiež poznať niekoľko trikov, o ktoré sa s nami podelil svetobežník a vynikajúci kuchár Dalibor Rakoczy alias Pán Tymián vo svojom recepte na marinované bravčové rebrá so šalátom Coleslaw. Túto špecialitu v americkom štýle by ste určite mali čo najskôr vyskúšať!

„Čas je jednou z vecí, ktoré v kuchyni nemôžete oklamať. Ak sa má niečo piecť štyri hodiny, musí sa to piecť presne tak dlho. Počas prípravy však môžete ušetriť veľa času. Mám svojho obľúbeného pomocníka – vákuovačku. Nielenže skráti čas potrebný na marinovanie, ale pomôže vám aj dosiahnuť plnšiu chuť mäsa. Marináda nemá kam odísť. Vo vrecku zostane len mäso, marináda a žiadny priestor, kam by mohla uniknúť vôňa alebo chuť. Marinovanie je intenzívnejšie, efektívnejšie i kratšie. Ak teda o vákuovačke uvažujete, Gorenje VS120E je presne to, čo hľadáte – skladná, výkonná, jednoducho ideálny pomocník do mojej kuchyne," hovorí Dalibor Rakoczy. A ako si pripravíte tie najšťavnatejšie rebierka s kapustovým šalátom?

Pripravte si:

Na rebierka:

  • 1,3kg bravčových rebierok
  • 100ml svetlého piva
  • 15g morskej soli
  • 40g trstinového cukru
  • 10g mletej červenej papriky
  • 2l yžičky sušeného cesnaku
  • 3 lyžičky horčičného semienka
  • 2l yžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžičky borievok
  • 1 lyžička čili
  •  

Na šalát Coleslaw:

  • 400g bielej kapusty
  • 1červenú cibuľu
  • 2 polievkové lyžice nadrobno nakrájanej pažítky
  • 0,75d lvinného octu
  • 5 polievkových lyžíc medu
  • 2 polievkové lyžice kvalitnej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Všetky suché ingrediencie zmiešame a dôkladne ich votrieme do očistených bravčových rebier. Pozor na blanku na strane s kosťou – je potrebné ju odstrániť, inak sa rebrá skrútia a marináda sa nedostane až k mäsu. Rebierka vložíme do vákuovacieho vrecka, zavakuujeme a dáme na šesť hodín do chladničky. Bravčové mäso treba naozaj poriadne ochutiť, takže čím dlhšie ho necháte v marináde, tým lepšie – ale ak sa ponáhľate, stačí aj 90 minút. Po marinovaní vyberieme mäso z chladničky a necháme ho aspoň pol hodiny pri izbovej teplote, aby nebolo príliš chladné.

Podlejeme svetlým pivom a pečieme v rúre na 120 °C asi štyri hodiny. Ak sa rozhodneme grilovať, čas i teplota ostávajú bez zmeny, dôležité je len to, aby rebierka neboli priamo nad zdrojom tepla. Grilujeme ich pomaly a pravidelne otáčame.

A čo by to bolo za rebierka bez dobrého kapustového šalátu Coleslaw? Pripravíme ho jednoducho: zmiešame ocot, med a horčicu, pridáme nasekanú kapustu, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu a pažítku a poriadne premiešame. Necháme odstáť 30 minút v chladničke, aby sa chute spojili a kapusta trochu zmäkla. A potom môžeme servírovať. Dobrú chuť!

Tip

Spomínaná vákuovačka Gorenje VS120E zaručene predĺži životnosť nielen čerstvých potravín, ale aj hotových jedál alebo polotovarov či suchých potravín. S príkonom 120 W a sacím výkonom 800 mbar totiž bezpečne odsáva vzduch a vytvára mikroprostredie, ktoré zabraňuje množeniu baktérií a škodlivých mikroorganizmov. Poradí si pritom nielen so suchými potravinami, ale aj s tými krehkými a šťavnatými, ako je napríklad drobné lesné ovocie. Spotrebič využijete aj na marinovanie alebo prípravu toho najšťavnatejšieho mäsa metódou sous-vide.  Zvárací pás s účinnou dĺžkou 30 cm vám umožní používať aj veľké vrecká. Ovládanie je pritom hračka – stačí stlačiť tlačidlo na zatavenie alebo na vákuovanie s následným zatavením vrecka a spotrebič sa postará o zvyšok. Elegantná vákuovačka s telom z nehrdzavejúcej ocele a plastu pritom nezaberie v domácnosti veľa miesta a má priestor aj na navinutie kábla. Odporúčaná cena je 89,90 EUR.

Až do konca augusta prebieha špeciálna akcia, v rámci ktorej môžete pri kúpe vybranej chladničky Gorenje s technológiou pre dlhú životnosť ovocia, zeleniny a ďalších potravín získať napríklad práve vákuovačku alebo iný malý spotrebič Gorenje so zľavou 80 %.

O Daliborovi Rakoczym

Dalibor Rakoczy alias Pán Tymián precestoval celý svet, aby na vlastnej koži spoznal autentické miesta s nápaditou gastronómiou. Žil v Anglicku, kde podľahol láske k vareniu z kvalitných surovín. Pár týždňov po tom, čo sa v roku 2020 presťahoval do New Yorku, prišli zmeny, ktoré sa dotkli každého z nás. Vrátil sa na Slovensko, aby uviedol do života unikátny koncept zážitkovej pop-up dinner party „Čarovná záhrada“.

Viac informácií: www.sk.gorenje.com

pr